Zdravlje

Pandemija daleko od kraja

Proizvođači vakcina moraju podeliti svoja znanja, tehnologije i licence i odreći se prava intelektualnog vlasništva, tvrdi šef WHO

Pandemija kovida-19 biće završena “kada svet odluči da je okonča”, jer su sada dostupni “svi alati” za borbu protiv virusa, poručio je danas generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Gebrejesus i ponovio pozive na pravedniju raspodelu vakcina svim zemljama sveta, ocenivši da je “pandemija daleko od kraja”.

“Pandemija će završiti kada svet odluči da je okonča, to je u našim rukama, dostupni su nam svi potrebni alati”, rekao je šef WHO na konferenciji u Berlinu, javlja AFP.

Gebrejesus je izrazio žaljenje što do sada “svet nije mudro koristio te alate” i naglasio da je uz “oko 50.000 smrtnih ishoda u svetu sedmično, pandemija daleko od kraja”.

Govoreći na svečanom otvarenju “Svetskog samita o zdravlju”, godišnjeg skupa profesionalaca i političara u Berlinu, Gebrejesus je ukazao na cilj WHO da se 40 odsto stanovništva svake zemlje bakciniše do kraja godine, a 70 odsto do sredine iduće godine.

“To je moguće, ali samo ako zemlje i kompanije koje kontrolišu snabdevanje svoje reči pretvore u dela”, rekao Gebrejsus na skupu u Berlinu.

Francuska agencija naglašava kako generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije redovno ističe da žali zbog gomilanja vakcina protiv kovida u bogatim zemljama.

“Zemlje koje su već vakcinisale 40 odsto stanovnika, uključujući zemlje G20, moraju da prepuste svoje količine u isporuci vakcina međunarodnom sistemu Kovaks (Covax) i Afričkom fondu za nabavku vakcina (Avat) koji je osnovala Afrička unija”, poručio je Gebrejesus.

On je sugerisao da “proizvođači vakcina moraju podeliti svoja znanja, tehnologije i licence i odreći se prava intelektualnog vlasništva”.

U snimljenoj video poruci učesnicima skupa, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ocenio da je “uspjeh vakcina, razvijenih i stavljenih na tržište u rekordnom vremenu, zasenila tragedija nepravedne raspodele”.

“Sve nas ugrožavaju nacionalizam i gomilanje vakcina”, upozorio je Gutereš.

Slični članci

Back to top button