Zdravlje

Armstrong umro zbog liječničke greške: Porodici isplaćena odšteta

- New York Times piše da je između uprave bolnice i porodice sklopljen tajni sporazum te da su porodici 2014. godine isplaćeni milioni dolara odštete

NEW YORK (AA) – Bolnica Mercy Health – Fairfield, u kojoj je preminuo Neil Armstrong, prvi čovjek koji je prošetao Mjesecom, platila je odštetu porodici slavnog astronauta zbog navodne greške u liječenju. 

Iako se bolnica branila od optužbi, porodici su na kraju isplatili odštetu od šest miliona dolara, a nagodili su se sudski i dogovorili da porodica o tome neće govoriti.

New York Times piše da je između uprave bolnice i porodice sklopljen tajni sporazum te da su porodici 2014. godine isplaćeni milioni dolara odštete. 

Naveli su i da je sin Armstronga za očevu smrt krivio bolnicu. 

Armstrongu je u bolnici Mercy Health odrađena rutinska ugradnja srčane premosnice, a porodica je tada saopćila da je došlo do kardiovaskularnih komplikacija. 

Dvadesetog jula 1969. godine, misija Apollo 11 se s ljudskom posadom spustila na Mjesec, čime je prvi put u historiji ljudska noga kročila na Mjesec.

Lansiranje se dogodilo 16. jula 1969. godine, s vođom Neilom Armstrongom, pilotom komandnog modula Michaelom Collinsom i pilotom lunarnog modula Edwinom ‘Buzz’ Aldrinom. 20. jula, Armstrong i Aldrin postali su prvi ljudi koji su kročili na Mjesec, dok je Collins bio u orbiti iznad.

Neil Armstrong je prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, a ostao je upamćen i po riječima koje je rekao onima koji su ga u tom trenutku slušali na radiju na Zemlji: “Ovo je mali korak za mene, ali veliki za čovječanstvo”. Nakon toga, s kolegom Edvinom “Buzz” Aldrinom, šetao je tri sata po Mjesecu.

Slični članci

Back to top button