Novo

Erdogan: Ući ćemo na područje istočno od Eufrata

- Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je informacija o tome da će Turska ući na područje istočno od Eufrata podijeljena sa SAD-om i Rusijom

BURSA (AA) – Turska će ući na područje istočno od Eufrata u Siriji, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dodajući kako je njegova zemlja tu informaciju podijelila sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Rusijom.

Erdogan je govorio na zajedničkoj ceremoniji povodom otvorenja Gradske bolnice u Bursi i autoputa Istanbul-Izmir.

Autoput će biti dug 426 kilometara, koji će putovanje između ova dva grada s 8,5 sati smanjiti na 3,5.

”Turizam, trgovina i industrija će dobiti zamah i to će značajno doprinijeti našoj zemlji“, rekao je Erdogan na ceremoniji otvorenja održanoj u Bursi.

Erdogan je kazao kako je projekt finansiran uz pomoć modela Izgradi-Upravljaj-Prenesi i da turska država nije potrošila nijedan novčić, dodavši kako je vrijednost projekta 11 milijardi dolara.

Cestom će upravljati zajednička grupa ulagača.

Erdogan je kazao i kako su dužinu puteva s 6.100 kilometara povećali na 26.764 kilometra.

Osvrnuo se i na druge značajne projekte među kojima su gradske bolnice te ukazao na značaj razvoja alternativnih finansijskih modela.

Govorio je i o dešavanjima u Siriji.

”Ušli smo u Afrin, Jarablus, Al-Bab. Sada ćemo ući i na područje istočno od Eufrata. To smo podijelili s Rusijom i SAD-om“, rekao je Erdogan.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button