GlobusNovo

Skup podrške Assangeu u Londonu

Britanski sud odbacio je ranije zahtjev advokata osnivača Wikileaksa Juliana Assangea o prolongiranju saslušanja o njegovom izručenju

LONDON (AA) – Ispred zgrade australijskog diplomatskog predstavništva u Londonu održan je skup podrške osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu.

Grupa demonstranata nosila je transparente na kojima je pisalo: “Sloboda govora”, “Ne izručiti Assangea”, “Novinarstvo nije zločin”…

Britanski sud odbacio je ranije zahtjev advokata osnivača Wikileaksa Juliana Assangea o prolongiranju saslušanja o njegovom izručenju.

Assangeovi advokati zatražili su odgodu saslušanja za tri mjeseca, što je odbio prvostepeni sud.

Advokati su dodatni rok tražili za pripremu odbrane uz obrazloženje da je riječ o veoma kompleksnom i obimnom slučaju.

SAD, između ostalog, Assangea optužuje za kršenje zakona o špijunaži iz 1917. godine.

Assange je u 2012. zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, a kako bi izbjegao suđenje u Švedskoj, gdje je terećen za navodni seksualni napad.

On je priveden 11. aprila 2019. u ambasadi u Londonu, a potom je uhapšen zbog kršenja uslovne kazne. Sud je Assangea zbog toga osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 sedmica.

Ukoliko britanski sud prihvati zahtjev SAD-a o izručenju Assangea, slučaj bi mogao biti prenijet na viši sud, a potom i na Evropski sud za ljudska prava.

Stručnjaci vjeruju kako bi Assangeov slučaj o izručenju mogao potrajati i dvije godine.

Wikileaks, čiji je Assange osnivač, 2010. je objavio tajne dokumente o onome što je SAD činio u Iraku i Afganistanu.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button