Globus

Cavusoglu: Ujedinimo snage kako bi se formirala nezavisna država Palestina

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je kazao da je Turska od 2016. godine preuzela uloga predsjedatelja OIC-om, napominjući kako je od tada uložila ogromne napore u cilju zaštite statusa Jerusalema

DŽEDDA (AA) – Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Organizacija islamske saradnje (OIC) formirana kako bi se zaštitio status Jerusalema, dodajući da je vrlo važno učiniti sve potrebne napore kako bi se pomoglo Palestini i njenim stanovnicima.

“Ukoliko zaboravimo da je Organizacija islamske saradnje (OIC) formirana da bi mogli zaštititi istorijski status Jerusalema, odgovarat ćemo pred Bogom i pred cijelim muslimanskim svijetom”, kazao je Cavusoglu u obraćanju na sastanku ministara zemalja članica OIC-a u saudijskoj Džeddi.

Podsjetio je da je Turska od 2016. godine preuzela uloga predsjedatelja OIC-om, napominjući kako je od tada uložila ogromne napore u cilju zaštite statusa Jerusalema.

“Zajedničkim snagama smo poduzeli napore kako bi civile u Palestini zaštitili od izraelskih napada te kako bi ukinuli nehumani embargo koji je Izrael upotrebom sile nametnuo Palestincima u Gazi”, kazao je Cavusoglu.

Naglasio je da je potrebno učiniti mnogo više sve dok se Palestina suočava s brojnim izazovima i problemima.

“Pritisak Izraela u okupiranoj Palestini se i dalje nastavlja. Proizvoljna hapšenja, prisilno raseljavanje Palestinaca i širenje nelegalnih naselja dostigli su nivo koji se ne može tolerisati”, rekao je šef turske diplomatije.

Istakao je da zemlje članice Organizacije islamske saradnje imaju “istorijsku odgovornost” da ujedine snage kako bi se formirala nezavisna i suverena država Palestina.

“Ne smijemo pokleknuti pred bilo kojim tiraninom koji ima za cilj muslimanskom svijetu oduzeti njegovu prvu kiblu”, kazao je Cavusoglu, pritom misleći na džamiju Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu, prema kojoj su se muslimani prvobitno okretali tokom molitve.

Slični članci

Back to top button