Novo

Hamas počeo oslobađanje taoca

Hamas je počeo sa oslobađanjem taoca, te je oslobodio 13 izraelskih i 12 tajlandskih državljana,a sve u sklopu dogovora koji je postignut sa Izraelom.

Dva nezavisna izvora AFP-a su potvrdila da je doje talaca preuzeo Međunarodni komitet Crvenog krsta kako bi bili vraćeni u Izrael.

“Prije pola sata dva zarobljenika je preuzeo Međunarodni komitet Crvenog krsta koji će ih predati Egipćanima i Izraelcima koji su dužni da ih preuzmu i vrate kućama,” rekao je jedan od izvora a drugi je potvrdio tu izjavu.

Izrael je potvrdio da je Hamas predao 13 izraelskih talaca u Gazi Crvenom krstu i da su odvedeni na egipatsku stranu granice.

„Izraelski taoci su u rukama Crvenog krsta“, saopštila je Javna izraelska radiodifuzna korporacija.

Izraelski taoci će biti prebačeni helikopterima iz Egipta u Izrael.

U međuvremenu, ured izraelskog premijera je u saopštenju rekao: “Tokom operacije, premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant bit će u kontrolnom centru operacija izraelskih odbrambenih snaga u Kirya u Tel Avivu.”

“Premijer i ministar odbrane pomno će pratiti upravljanje operacijom vraćanja Izraelaca koji su pušteni iz zarobljeništva Hamasa nazad u zemlju”, dodaje se u saopćenju.

Egipatski pregovarači su takođe uspjeli u oslobađanju 12 državljana Tajlanda koje je zarobio Hamas, sudeći prema egipatskom zvaničniku.

“Intenzivni napori Egipta rezultirali su oslobađanjem 12 državljana Tajlanda, pored 13 izraelske djece i žena koje je zatočio pokret Hamas”, rekla je šefica egipatske Državne informativne službe Diaa Rashwan u saopštenju.

Tajlanđani su bili među taocima koje je Hamas zarobio tokom napada 7. oktobra

Slični članci

Back to top button