Novo

Otvorena najveća džamija u zapadnom dijelu Afrike

Džamija "Massalikul Jinaan" otvorena je klanjanjem džume-namaza kojem je prisustvovalo na desetine hiljada vjernika iz svih krajeva zemlje, a mnogi nisu mogli ući u bogomolju te su molitvu obavili u dvorištu i susjednim ulicama

DAKAR (AA) – U Dakaru, glavnom gradu Senegala, u petak je zvanično otvorena najveća džamija u zapadnom dijelu Afrike, javlja agencija Anadolija.

Džamija “Massalikul Jinaan” otvorena je klanjanjem džume-namaza kojem je prisustvovalo na desetine hiljada vjernika iz svih krajeva zemlje, a mnogi nisu mogli ući u bogomolju te su molitvu obavili u dvorištu i susjednim ulicama.

Džamiju su zvanično otvorili aktuelni predsjednik Senegala Macky Sall i ugledni islamski učenjak šejh Mountakha Mbacke.

Otvorenju bogomolje su prisustvovali i brojni zvaničnici Senegala kao i predstavnici diplomatskog kora. Svečanosti je prisustvovao i lider glavne opozicione stranke u Senegalu i bivši predsjednik Abdoulaye Wade koji se, uz posredovanje šejha Mbackea, nakon sedam godina prvi put rukovao sa predsjednikom Sallom.

Predsjednik Sall je na Twitter profilu napisao da je ovo bio istorijski dan za Senegal.

Izgradnja džamije, na zemljištu površine 6 hektara koje je država donirala, trajala je oko sedam godina, a koštala je oko 30 miliona eura.

Džamija, najveća u zapadnom dijelu Afrike, može primiti oko 30 hiljada vjernika, od čega 10 hiljada unutar bogomolje, a 20 hiljada u dvorištu.

Prema zvaničnim podacima, muslimani čine oko 95 posto stanovnika Senegala.

Dakar, Massalikul Jinaan

Slični članci

Back to top button