Novo

Mogherini: Ilegalna izraelska naselja su prepreka uspostavi mira

Svi znamo da je rješenje na bazi uspostave dvije države najbolja i jedina realna šansa za uspostavu mira i sigurnosti u svetoj zemlji“, kazala je šefica evropske diplomacije Mogherini

STRAZBUR (AA) – Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je kako ilegalno izgrađena izraelska naselja predstavljaju prepreku uspostavi mira i ugrožavaju rješavanje bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije nezavisne države, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svi znamo da je rješenje na bazi uspostave dvije države najbolja i jedina realna šansa za uspostavu mira i sigurnosti u svetoj zemlji“, kazala je Mogherini u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu.

Mogherini je i ovom prilikom ponovila stav Evropske unije i međunarodne zajednice o ilegalnosti jevrejskih naselja koja je Izrael izgradio na području okupiranih Zapadne obale i Istočnog Jerusalema.

“Ilegalna izraelska naselja u Istočnom Jerusalemu ozbiljno ugrožavaju ideju Jerusalema kao glavnog grada u budućem rješenju na bazi uspostave dvije države. Bez pokazivanja jake političke volje u toj regiji neće biti moguće doći do mira“, poručila je Mogherini.

Slični članci

Back to top button