Novo

Arapska liga osudila Trumpov takozvani mirovni bliskoistočni plan

U saopštenju iz sjedišta Arapske lige navode kako se mir ne može uspostaviti unilateralnim nametanjem rješenja, već da je neophodno poštovati i volju i stavove palestinske strane

KAIRO (AA) – Arapska liga je oštro kritikovala mirovni bliskoistočni plan kojeg je sinoć javnosti predstavio američki predsjednik Donald Trump te je poručila da takozvani “sporazum stoljeća“ grubo krši palestinska prava.

U saopštenju iz sjedišta Arapske lige navode kako se mir ne može uspostaviti unilateralnim nametanjem rješenja već da je neophodno poštovati i volju i stavove palestinske strane.

Ističući kako je za subotu najavljena vanredna sjednica Arapske lige na kojoj će se raspravljati o situaciji na Bliskom istoku i naporima za rješavanje krize, u saopćenju se navodi kako se mir ne može uspostaviti ignoriranjem činjenice o izraelskoj okupaciji palestinske teritorije od 1967. godine.

“Glavni kriterij za ocjenjivanje bilo kojeg plana je opseg njegove usklađenosti s međunarodnim pravom i načelima pravde”, navodi se u saopštenju.

Trump je sinoć objavio takozvani bliskoistočni plan kojeg predstavlja kao “sporazum stoljeća” kojim se Jerusalem proglašava nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je poručio da je njegov plan posljednja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacuju Trumpov plan i najavljuju nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Slični članci

Back to top button