Balkan

I Server predložio rešenja za Zapadni Balkan

Server kaže da je za Zapad važno da reaguje sada, jer "rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje podrivaju demokratizaciju Srbije, ponovo bude regionalne ambicije Beograda, a slabe Crnu Goru i bosansku državnost"

BEOGRAD (FoNet) – Profesor na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server predložio je svoj “non-pejper” za Zapadni Balkan, za koji je rekao da nikog neće uzbuditi, ali da će sve obuzdati.

On je na svom blogu predstavio ideje koje podrazumevaju neupitni suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu, poštovanje prava manjinskih naroda i princip reciprociteta. Istakao je da je taj dokument predlog za zajedničke napore SAD, Evropske unije i Velike Britanije za rešavanje preostalih ratnih i mirovnih pitanja na Zapadnom Balkanu, u koje ubraja normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, s fokusom na međusobno priznavanje, i ustavnu reformu potrebnu za stvaranje funkcionalnije Bosne i Hercegovine, prenela je Pobjeda.

Oba predloga zahtevaju poštovanje četiri osnovna principa: državnost (suverenitet i teritorijalni integritet svih nezavisnih država Zapadnog Balkana), manjinska prava (državni suverenitet zasnovan na poštovanju prava svih građana, bez obzira na etničku pripadnost), reciprocitet (šta god jedna država da traži za sebe, mora biti spremna da ekvivalentno uzvrati drugoj) i supsidijarnost (socijalnim i političkim pitanjima treba se baviti sa najnižeg nivoa), napisao je Server.

Server kaže da je za Zapad važno da reaguje sada, jer “rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje podrivaju demokratizaciju Srbije, ponovo bude regionalne ambicije Beograda, a slabe Crnu Goru i bosansku državnost”. Ako region ostane u ovom stanju, Server smatra da možemo očekivati rastuću nestabilnost, etničke sukobe, slabost država, povećane migracije i rast autoritarnosti.

Server smatra da Bosna i Hercegovina ne može postati funkcionalnija država bez ustavnih promena koje, kako navodi, treba da oslabe, pa čak i eliminišu gušenje koje izazivaju etnički definisane stranke. Korak napred naznačen je u odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i u drugim sudskim presudama. Svi bi trebalo da imaju pravo na bilo koji položaj u državi bez obzira na etničku pripadnost i svi bi trebalo da glasaju za koga žele, bez obzira na etničku pripadnost, kaže Server.

Ističe i da treba eliminisati aranžmane za podelu vlasti koji osiguravaju vladavinu etnički definisanih političkih partija, zajedno sa nepotrebnim i opterećujućim nivoima upravljanja, koji uglavnom postoje da bi se tim strankama obezbedio patronat i ostavio prostor za korupciju. Ništa od navedeno ne može se postići međunarodnim dekretom, već je, ističe Server, za to potrebna “snažna ruka vodilja”.

To bi u velikoj meri trebalo da sprovede visoki predstavnik, kome će biti potrebni jasni ciljevi, ali i nedvosmislena podrška SAD, EU i Velike Britanije, koja bi se ogledala u spremnosti da se sankcionišu i krivično gone pojedinci i obelodane imena onih koji sprečavaju neophodne ustavne reforme, ocenio je Server. Server je naveo da postojeći dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, nije mnogo napredovao u poslednjih osam godina, čemu su, smatra, doprinele očigledne podele između Vašingtona i Brisela. Uprkos tome, on ističe da sada ne treba žuriti sa oživljavanjem dijaloga i navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da neće priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu pre predsedničkih izbora na proleće 2022. godine.

Do tada je potrebna priprema terena u EU, Srbiji i na Kosovu za normalizaciju odnosa zasnovanu na uzajamnom priznavanju. SAD, Velika Britanija i države članice EU koje priznaju nezavisnost Kosova treba da pojačaju pritisak na pet evropskih zemalja koje to nisu učinile, da osiguraju dodatna priznanja, kao i ukidanje viza za Kosovo, napisao je Server.

On kaže da bi u Srbiji trebalo da se vodi ozbiljnija rasprava o tome kako i zašto je izgubljeno Kosovo pod Miloševićevom vladavinom i zašto sada ne može biti vraćeno, dok bi na Kosovu ovu godinu trebalo iskoristiti za daleko ozbiljniju raspravu o obezbeđivanju prava i poštovanja tamošnjeg srpskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve. Pored toga, treba razgovarati i o tome zašto unija sa Albanijom nije samo loša već i destruktivna ideja, a dijalog pod pokroviteljstvom EU trebalo bi da se nastavi kada Priština i Beograd budu spremni i pod uslovom da obe strane žele da se međusobno podržavaju, umesto da podrivaju jedna drugu na svakom koraku, naglasio je Server.

Na kraju, kaže Server, Srbija će morati da omogući Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama i da uspostavi formalne diplomatske odnose na nivou ambasada. Ništa manje od toga ne bi trebalo da bude prihvatljivo za SAD, Evropsku uniju i Veliku Britaniju, naglasio je Server.

Kada je reč o regionu, Server smatra da bi trebalo raditi na smanjivanju barijera u trgovini, kretanju ljudi, uslugama i ulaganjima širom Zapadnog Balkana, bilo bilateralno, kroz Sporazum CEFTA, ili kroz Mini Šengen. Jedinstveno regionalno tržište nije zamena za pristupanje EU, ali će poboljšati konkurentnost, povećati prihode i ojačati međuzavisnost, dok se čeka poboljšanje uslova za proširenje Unije, a taj dan će doći, kaže Server. Prema njegovim rečima, kada prođe pandemija, a sa njom i recesija, Evropa će tražiti jeftiniju radnu snagu i povećanu konkurentnost, kao što je to bilo u Istočnoj Evropi nakon pada Berlinskog zida, a Balkan je očigledan izvor i države na Balkanu koje su sada van EU trebalo bi da se pripreme za to

Slični članci

Back to top button