Balkan

Autoput Beograd – Sarajevo

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd – Sarajevo, javljaju agencije.

Članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i predstavnik hrvatskog člana Predsedništva Vanja Filipović sastankom sa Erdoganom započeli su zvaničnu posetu Ankari.

Erdogan je rekao da je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini, što će doprineti trgovinskoj razmeni od milijardu evra.

Auto-put Sarajevo – Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa – istakao je Erdogan.

Dodika je, uz počasti, pred predsedničkom Palatom Turske dočekao lično Erdogan. Posle intoniranja himni i rukovanja sa članovima delegacija, usledio je sastanak.

Dodik se posle susreta zahvalio Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju za formiranje vlasti u BiH.

On je dodao i da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, jer je i Turska članica NATO.

Želim da izrazim zadovoljstvo, jer je predsednik Turske bio spreman da sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH – istakao je Dodik.

Slični članci

Back to top button