Balkan

Državljani Srbije, Kosova, Crne Gore i BiH od ponedjeljka u Sjevernu Makedoniju mogu i bez PCR testa

Premijer Zaev je saopćio da je dogovoreno načelo uzajamnosti po kojem će i državljani Sjeverne Makedonije moći putovati u zemlje regije bez obaveze podnošenja negativnog PCR testa

SKOPLJE (AA) – Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev saopćio je da je vlada te zemlje odlučila omogućiti nesmetano putovanje u zemalje regije i iz njih bez podnošenja negativnog PCR testa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na temelju koordinacije s ministarstvima zdravstva iz regije, danas smo na sjednici Vlade Republike Sjeverne Makedonije odlučili omogućiti nesmetan ulazak stranih državljana iz Republike Srbije, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, bez priloga liječničke potvrde s negativnim RT PCR SARS CoV-2 testom”, napisao je Zaev na društvenim mrežama.

On je također saopćio da je dogovoreno načelo uzajamnosti po kojem će i državljani Sjeverne Makedonije moći putovati u zemlje regije bez obaveze podnošenja negativnog PCR testa.

Prema njegovim riječima, ova je odluka donesena na temelju prijedloga i pozitivnog mišljenja Povjerenstva za zarazne bolesti prema kojem zasad nema indicija, niti je velik broj pozitivnih slučajeva iz inozemstva, a time ni visokog rizika za javno zdravlje.

“Odluka je donesena kako bi se udovoljilo potrebama građana, a Vlada apelira da se putovanja svedu na minimum i isključivo za hitne potrebe te uz potpunu i dosljednu primjenu svih mjera za ličnu zaštitu. Odluka će stupiti na snagu u ponedjeljak, 12. oktobra 2020.”, dodao je Zaev.

Početkom pandemije COVID-19 Sjevera Makedonija je zatvorila svoje granice, a ponovo ih je otvorila sredinom juna, ali uz mjere sprečavanje širenja virusa, uključujući nužni negativni COVID-19 test (PCR test), ne stariji od 72 sata i potpisivanje obvezne izjave za samoizolaciju na 14 dana.

Krajem jula Sjeverna Makedonija je odlučila otvoriti svoje granice prema Albaniji bez COVID testa i bez karantenske obveze, ali ne i za Kosovo.

Slični članci

Back to top button