Balkan

Radislav Mašić: Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja

Radislav Mašić, načelnik Opštine Foča kazao je danas da obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja i jača dobrosusjedske odnose.

“Razglednica Foče ponovo je postala onakva kakvu je istorija zapamtila i dokument zabilježio. Na obalu Ćehotine vratio se jedan od najznačajnijih sakralnih, graditeljskih i istorijsko-dokumentarnih spomenika islamske kulture. Aladža džamija je spomenik takve umjetničke snage i islamske kulture koji se može ravnati sa najboljim spomenicima te vrste na Balkanu. Ona je dokaz da vrijedna umjetnička djela mogu nastati u malim sredinama i da svojom veličinom obogaćuju njihovu kulturu i istorijsku baštinu“, kazao je Mašić, a prenosi Agencija Anadolija.

Mašić je istakao da obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja i jača dobrosusjedske odnose i postaje potvrda istinske želje da živimo u miru i međusobnom uvažavanju.

“Želimo da se svaki stanovnik naše opštine osjeća kao u svom zavičaju”, poručio je Mašić.

On je posebnu zahvalnost uputio vrijednim graditeljima koji su vratili izgled Aladža džamiji koji je imala 1549. godine. Zahvalio se TIKA-i, koja je finansirala projekat.

Miralem efendija Hodžić, vršilac dužnosti glavnog imama Medžisa IZ u Foči istakao je da je Aladža stoljećima bila ponos grada, ali i svima koji su u nju ulazili i veličali civilizacijske vrijednosti graditeljstva, umjetnosti, života i međureligijskog razumijevanja.

Slični članci

Back to top button