Balkan

Zvizdić: BiH dobila 96,8 miliona eura za izgradnju autoputa

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da su dobra politička saradnja, politička stabilnost i ekonomske reforme osnovni preduslovi za prevladavanje glavnih problema na Zapadnom Balkanu

SARAJEVO (AA) – Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), učestvuje danas na Samitu premijera Zapadnog Balkana (WB6+EU8) u poljskom gradu Poznanu.

Na samitu koji se održava u okviru Berlinskog procesa, BiH je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta. Riječ je grant sredstvima u iznosu od 96,8 miliona eura za dionice autoputa na koridoru 5c (dijelovi dionica Vukosavlje – Doboj, Zenica sjever – Žepče jug i Žepče jug – Doboj jug). Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi 433,39 miliona eura, navode iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je tokom obraćanja rekao da budućnost članstva u Evropskoj uniji ostaje za BiH i cijelu regiju put koji nema alternativu i da je perspektiva članstva poticaj za sve reformske procese u društvu, javnoj upravi i privredi.

On je kazao da je BiH aplicirala s najvećim brojem investicijskih projekata i dobila najveći iznos grant sredstava u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za 2019. godinu u vrijednosti od oko 118 miliona eura.

Slični članci

Back to top button