Balkan

Hrvatska: Sutra u Saboru predaja gotovo 750.000 potpisa za referendum protiv rada do 67. godine

Inicijativa "67 je previše“ sutra Hrvatskom saboru predaje oko 750.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv produljenja radnog vijeka sa 65 na 67 godina, što je gotovo dvostruko veći broj od potrebnog

ZAGREB (AA) –  Inicijativa “67 je previše“ sutra će Hrvatskom saboru predati simboličnih 65 kutija s gotovo 750.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv produljenja radnog vijeka do 67 godina.
Čelnici tri sindikalne središnjice okupljene u Inicijativu “67 je previše“ javnosti su priopćili kako su prikupili 748.624 potpisa, što je gotovo dvostruko veći broj od onog koji je potreban za raspisivanje referenduma. Hrvatsko ministarstvo uprave objavilo je kako je za pokretanje referenduma potrebno 373. 568 valjanih potpisa, što čini 10 posto ukupnog biračkog tijela.
Članovi Inicijative potpise će sutra predati Hrvatskom saboru koji je, u suradnji s Ministarstvom uprave, nadležan za daljnju proceduru i prebrojavanje potpisa kako bi se utvrdio točan broj valjanih potpisa.
Referendumsko pitanje o produljenju radnog vijeka koje je dobilo značajan broj potpisa vjerojatno će proći i test ustavnosti, tako da postoji mogućnost da će Ustavni sud Republike Hrvatske pitanje ocijeniti neustavnim i time onemogućiti provedbu referenduma, no sindikalni čelnici smatraju kako je pitanje formulirano u skladu s Ustavom.
Ova inicijativa protivi se reformskoj mjeri Hrvatske vlade da se radni vijek produlji sa 65 na 67 godina, po uzoru na značajan dio europskih zemalja, jer smatraju kako uvjeti rada, životni vijek i zdravlje hrvatskih radnika nije usporedivo s prosjekom razvijenijih europskih zemalja.
Sindikalni čelnici smatraju da Hrvatska vlada treba poduzeti gospodarske mjere koje dodatno ne opterećuju i penaliziraju radnike kako bi se mirovinski sustav učinio održivim, dok iz Vlade poručuju kako je ovakav mirovinski sustav dugoročno neodrživ, s obzirom na to da je omjer umirovljenika i radnika 1:1,23.

Slični članci

Back to top button