Balkan

Sjeverna Makedonija: U slučaju Reket umiješana i specijalna tužiteljka

Slučaj je dospio u javnost nakon hapšenja Bojana Jovanovskog, koji je poznatiji pod imenom Boki 13, zvijezde više rijalitija u regionu.

SKOPLJE: Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da otvaranje istrage u slučaju “Reket”, koji je uzdrmao javnost u toj zemlji, a u okviru koje je uhapšen bivši učesnik rijalitija Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, demonstrira jasnu i nedvosmislenu borbu protiv kriminala i korupcije u toj zemlji.

Zaev je u intervjuu za agenciju MIA zahtijevao od Tužilaštva u Skoplju da objelodani kakva je umiješanost specijalnog tužioca Katice Janeve, koja je iznenada podnijela ostavku, kako bi se zaustavile spekulacije, koji su, kako je naveo, predmet zloupotrebe, jer je riječ o visokom državnom funkcioneru.

Makedonski premijer smatra da ovaj slučaj neće uticati na kredibilitet Specijalnog tužilaštva, jer, kako ističe, ta institucija ima kapacitet i ljudske resurse da dobro obavlja svoje zadatke.

Odbacio je tvrdnje lidera najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da su u ovaj slučaj umiješani i visoki funkcioneri njegovog vladajućeg Socijaldemokratskog saveza. Zaev je pozvao Mickoskog da, ako ima dokaze, o tome obavijesti tužilaštvo, jer je to, kako je rekao, njegova dužnost.

Inače, slučaj “Reket” je izazvao veliku pažnju makedonske javnosti zbog umiješanosti poznatih medijskih ličnosti poput Bojana Jovanovskog.

Eventualna umiješanost, kako pišu makedonski mediji, šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, dodatno je uzburkala makedonsku političku scenu s obzirom na to da je VMRO-DPMNE blokirao rješavanje statusa tog tužilaštva zbog neslaganja sa vladajućim Socijaldemokratskim savezom o tome da Janeva ostane na čelu te institucije.

Specijalno javno tužilaštvo je formirano 2015. godine sa mandatom od četiri godine, kao nezavisni istražni organ koji je trebalo da procesuira krivične odgovornosti proizašle iz prisluškivanih razgovora funkcionera za vrijeme dok je premijer bio Nikola Gruevski.

Vlast i opozicija u Sjevernoj Makedoniji rade na predlogu Zakona o specijalnom tužilaštvu kako bi se omogućio nesmetan rad ove institucije, čiji mandat formalno-pravno se završava u septembru ove godine, ukoliko se prethodno ne postigne zakonsko rješenje o njegovom funkcionisanju kao dijelu pravnog sistema te zemlje.

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da u slučaju “Reket” posjeduje audio i video-materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Zorana Milevskog koji su, uz podršku jednog tužioca, ucjenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona eura u zamjenu za oslobađajuću presudu.

Kako navode makedonski mediji, riječ je o čuvenom skopskom biznismenu Jordanu Orce Kamčevu, koji je prijavio slučaj Tužilaštvu u Skoplju nakon što su Jovanovski i Milevski tražili od njega osam miliona eura kako bi mu pomogli, uz podršku tužioca, da bude oslobođen optužnice makedonskog Specijalnog tužilaštva u slučaju “Imperija”.

Mediji tvrde da je upravo Katica Janeva tužilac koji je umiješan u ovaj slučaj. Prošle noći makedonska policija je izvršila pretres kuće Katice Janeve i tom prilikom joj je oduzet mobilni telefon.

Slični članci

Back to top button