Balkan

Izbori u Crnoj Gori: Đukanović i Milatović u drugom krugu

Najmanja izlaznost bila je u opštinama gdje većinu čine pripadnici nacinalnih manjina, Bošnjaci i Albanaci, i pored direktne podrške Đukanoviću od strane nekih od vodećih stranaka iz tog političkog miljea.

Na juče održanim izborima za predsjednika Crne Gore, najviše glasova dobio je Milo Đukanović 35,3 % , dok je na drugom mjestu Jakov Milatović sa 29,2 % glasova. Na trećem mjestu je Andrija Mandić sa 19 %, te je na četvrtom Aleksa Bečić sa nešto malo preko 10 %.

Aktuleni predsjednik Crne Gore i DPS-a, Đukanović , sudeći po prvim rezultatima, će u drugom krugu izbora odmjeriti snage sa Milatovićem, jednim od čelnika političkog pokreta “Evropa sad” osnovanog 2020. godine. Predviđeno je da se drugi krug izbora održi za petnaest dana, drugog aprila.

Ono što je zanimljivo za primjetiti jeste značajan pad glasova koje je Đukanović dobio u odnosu na izbore 2018. godine. Naime, na izborima prije pet godina on je dobio negdje oko 180.000 glasova pobjedivši u prvom krugu, dok je sinoć dobio oko 120.000 glasova, što je za oko trećinu manje.

Značajan pad podrške glasača doživjela je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, drugi predstavnik izrazito suverenističkog bloka – od 27 hiljada birača podrške iz 2018. godine, pala je na 11 hiljada, što je pad od 60 procenata.

Takođe je zanimljiv i trend jako male izlaznosti u mjestima gdje pretežno žive pripadnici nacionalnih manjina. Najmanja izlaznost je bila upravo u tim sredinama koje su, ranije, davale skoro plebiscitarnu podršku Đukanoviću i suverenistima.

Mediji i analitičari koji dobro poznaju prilike u Crnoj Gori u drugom krugu daju prednost Milatoviću. Milatović, bivši ministar finansija u vladi Zdravka Krivokapića, popularnost je stekao poreskom reformom kojom je uvećao minimalni platu u Crnoj Gori za 50%.

Slični članci

Back to top button