Balkan

Komšić: Nisam optimista da ćemo do 5. septembra riješiti spor

Obaveza nam je da pokušamo smiriti situaciju, da ne dajemo nikakve zapaljive izjave, da ne vučemo poteze, koji mogu dodatno pogoršati političku situaciju u BiH, rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH

SARAJEVO (AA) – Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon današnje odložene sjednice, kazao je da bi volio da se do 5. septembra pronađe rješenje i pošalje ANP (Prvi godišnji nacionalni plan za NATO), te imenuje mandatar Vijeća ministara BiH, ali da nije optimista.

“Dodik je na samoj sjednici povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu za imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH. Rekao je također da neće više insistirati na održavanju slične sjednice, čekajući da dođe i taj 5. septembar, valjda rok koji su Čović, Dodik i Izetbegović dogovorili kao rok važenja sporazuma koji su potpisali. Također, Dodik je najavio na sjednici da će ukoliko do 5. septembra nebude realizacije njihovog sporazuma ići na na Narodu skupštinu RS-a i tražiti da skupština povuče svoju saglasnost o formiranju Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i uvođenja indirektnih poreza. Također, rekao je da po njemu sud i tužilaštvo svakako nisu ustavni, odnosno njihovo formiranje nije zasnovano na ustavu, što, oprostite na tumačenju, izgleda kao njegovo nepriznavanje suda i tužilaštva“, kazao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da misli da ipak treba sačekati 5. septembar i mogućnost postizanja neke vrste kompromisa između tri čovjeka koja su potpisala sporazum.

“U njihovim rukama je daljni razvoj situacije. Naravno, obaveza nas, kao članova Predsjedništva, jeste da radimo u skladu sa Ustavom i poslovnikom i zakonima BiH i da radimo u skladu sa onim što jeste koalicioni kapacitet stranaka koje definišu tu novu parlamentarnu većinu“, istakao je Komšić.

Dodao je da je teško predvidjeti kuda ova kriza u BiH vodi, ali da ne bi volio da to pređe u neku eskalaciju krize kako najavljuje Dodik.

“Formalno-pravno vi ne možete povući nadležnosti, jer tada se nije izjašnjavao samo jedan parlament. Nije se izjašnjavala samo Skupština Republike Srpske, izjašnjavao se i Parlament BiH. Ne možete vi unilateralno obarati nadležnosti države BiH, bez obzira šta ko misli o tome i kako gleda na to. To je formalno-pravno, ali s obzirom da je politička situacija u BiH takva i da živimo u takvom vremenu da ovdje zapravo nije važno šta piše u Ustavu i zakonu, jer to nikoga ne dodiruje. Da se držimo i Ustava i zakona ne bismo ni došli u ovakvu situaciju da razgovaramo o NATO-u i ANPU, imali bi mandatara već ranije. Ovdje je onda svašta moguće. Ja ne bih želio da BiH uđe u takvu vrstu krize i da se ‘udari’ na tri stvari, koje su ipak dobre u BiH, što Dodik najavljuje da će učiniti ako do 5. septembra ne bude realizovan njihov međusobni sporazum“, istakao je Komšić.

Kazao je da bi volio da ima kapacitet, kao neki koji su učestvovali u posljednjem sporazumu o formiranju vlasti na državnom nivou, jer onda ne bi sebi dozvolio da se on tumači na različite načine kako se to sada radi.

“Obaveza nam je da pokušamo smiriti situaciju, da ne dajemo nikakve zapaljive izjave, da ne vučemo poteze, koji mogu dodatno pogoršati političku situaciju u BiH. Kao član Predsjedništva i neko ko o tome priča svoju cijelu političku karijeru, Ustav i zakon se moraju poštovati. Nema druge. Kada dovodite u pitanje Ustav i zakone i obarate te postulate funkcionisanja države, onda su svakakva čuda moguća“, naglasio je Komšić.

Uprkos izuzetno komplikovanoj situaciji, Komšić smatra da je moguće postići kompromis oko ANP-a i imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH, ali da ipak nije optimista da će to biti riješeno do 5. septembra.

“Ovdje je izgleda važno da ste neka vrsta pobjednika, pa jedan dan, jedan dan. To što dugoročno gubite i vi i BiH i ljudi u ovoj zemlji to izgleda slabo koga interesuje, ali mislim da s ovakvom situacijom samo ćemo svi izgubiti“, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH, te je uputio apel da se postigne dogovor do 5. septembra.  

Kada je riječ o tome da Dodik ovakvu situaciju pokuša iskoristiti i krene u eventualnu secesiju Republike Srpske od BiH, Komšić smatra da je to neizvodivo.

“To se desiti neće. Ne postoji taj, niti se rodio koji to može da uradi“, kratko je istakao Komšić.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button