Kultura

Kujović: sedam koraka ka povratku knjige u ruke mladih

SARAJEVO – Književnik Asmir Kujović smatra da nije nemoguće zainteresovati mlade ljude da više čitaju i da čitaju istinsku literaturu, ali je za to potrebna ozbiljna drtuštvena strategija.

Kujović ekskluzivno za Kazaljku predlaže važne korake.

“I danas je sigurno najveća odgovornost na onima koji prave odabir djela i pisaca za školsku lektiru te posebno na autorima čitanki i udžbenika. Mnogo zavisi od nastavnika i njegovog književnog znanja i obrazovanja, umješnosti i vještine u pedagoškoj komunikaciji”, tvrdi Kujović i u izjavu za Kazaljku i predlaže:

1) Mislim da bi učenicima svih uzrasta nastavnici trebali preporučivati i jedan širi spisak književnih djela za čitanje, mimo onog obaveznog, posebno kada je riječ o svjetskoj književnosti, te na časovima tumačiti ta djela na temelju onih najrelevantnijih naučnih radova i eseja.

2) Literarne sekcije bi trebalo voditi po ugledu na škole kreativnog pisanja, gdje bi se na časovima tumačila i analizirala djela velikih pisaca, pojedine pjesme ili pripovijetke.

3) Pismeni zadaci bi redovno trebali imati i temu koja se odnosi na pročitanu lektiru.

4) Djeca bi poeziju velikih pjesnika trebala učiti napamet, ne znam da li se to danas još uvijek praktikuje u školama, ali mislim da je to jako bitno, a učenici bi se dodatno mogli motivisati takmičenjima u recitatorskim sekcijama i recitalima na školskim priredbama.

5) Kao što se snimaju dokumentarni filmovi o velikim istorijskim ličnostima, tako bi trebalo praviti i dokumentarce o djelima velikih pisaca te audio knjige koje bi učenici mogli slušati na svojim digitalnim uređajima.

6) Svi učenici bi obavezno trebali biti upisani u gradsku biblioteku i na osnovu broja pročitanih knjiga sa liste preporučenih bi mogli dobijati dodatne poene za ocjenu iz maternjeg jezika.

7) Učenici srednjoškolskog uzrasta mogli bi objavljivati svoje radove o djelima važnih pisaca na nekom zajedničkom blogu, a nastavnici bi najbolje radove simbolično nagrađivali. Čini se da novi mediji otvaraju mnoštvo novih mogućnosti, mada ja lično nisam za to da se učenici o književnosti informišu preko Interneta.

Slični članci

Back to top button