Kultura

U Beogradu počela Nedelja turskog filma

"Nedelja turskog filma" počela je u Domu omladine projekcijom filma "Ljubav voli slučajnosti" reditelja Omera Faruka Soraka, sa jednim od najznačajnijih glumaca mlađe generacije Mehmetom Gunsurom i trajaće do 20. septembra

BEOGRAD (AA) –  U Beogradu je večeras svečano otvorena “Nedelja turskog filma” tokom koje će publici biti predstavljeni najznačajniji filmovi iz bogate turske produkcije koja je prethodnih godina izrasla u jednu od najozbiljnijih nacionalnih kinematografija na razmeđi između Istoka i Zapada.

“Nedelja turskog filma” počela je u Domu omladine projekcijom filma “Ljubav voli slučajnosti” reditelja Omera Faruka Soraka, sa jednim od najznačajnijih glumaca mlađe generacije Mehmetom Gunsurom.

Pred projekciju filma, direktor Instituta “Yunus Emre” u Beogradu Fahri Akdogan naveo je na svečanom otvaranju da, kada je reč o programu, vodilo se računa o ukusu publike u Srbiji.

“U programu se mogu videti filmovi od dokumentaraca, preko komedije, drame, romantičnih filmova i akcionih filmova. Ono što je nama bitno jeste što smo u prednost pretvorili što su u Srbiji popularne turske serije, pa smo tako i birali filmove”, dodao je on.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic poželeo je svima dobrodošlicu na “Nedelju turskog filma” i kao prvi cilj održavanja naveo je da bi ovakav festival trebalo da postane tradicija koja se održava svakog septembra.

“Beograd je veoma važan grad kulture, kao i jedan od najvažnijih centara kulture na Balkanu, zbog čega smo veoma ponosni što doprinosimo kulturnoj sceni glavnog  grada Srbije, a to je ujedno i naš drugi cilj. Naš treći cilj je da predstavimo tursku filmsku scenu. Jezik filma je univerzalan i dobar film je svima dobar, a siguran sam da ćete videti najbolje filmove turske filmske industrije”, rekao je.

Urednik filmskog programa Doma omladine Dragan Nikolić kazao je da će publika imati priliku da vidi i upozna “turske hitove, bioskopske hitove koji su jako kvalitetni i koje publika u Srbiji nije imala prilike da vidi do sada”.

Do 20. septembra, u Domu omladine u Beogradu biće prikazani bioskopski hitovi, poput istorijske drame sa komičnim elementima “Turski sladoled”, akcioni hit “Organizovani lopovski poduhvati 2”, kao i autorski filmovi poput “Objave”, “Suvog Leta”, “Šapni mi ako zaboravim”, “Pšenica”, “Nešto korisno”, do remek-dela jednog od najvećih živih svetskih reditelja Nurija Bilgea Ceylana “Stablo divlje kruške”.

Tokom narednih dana, projekcije će se održavati u terminima od 19 i 21 čas, a cena ulaznice iznosi 200 dinara.

Slični članci

Back to top button