Balkan

Hrvatska: Učitelji i nastavnici najavili protest i štrajk do ispunjenja zahtjeva

Ukoliko 5. spetembra neće biti razgovora i sastanka s premijerom, 9. septembra na Trgu svetog Marka najavit ćemo i uručiti najavu štrajka do ispunjenja zahtjeva, poručio je sindikalist Mihalinec

ZAGREB (AA) – Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) najavili su 5. septembra zajednički protest te štrajkačke aktivnosti s ciljem povećanja koeficijenta složenosti posla za sve zaposlene u osnovnom i srednjem školstvu.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec kazao je kako je zajednički protest koji će se održati 5. rujna ove godine na Trgu svetog Marka u 12 sati već najavljen u otvorenom pismu upućenom hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. 
Mihalinec je rekao kako su predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću uputili već dva zahtjeva za sastankom, ali bez odgovora.
U održanim razgovorima s ministricom Blaženkom Divjak i predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZOS) o povećanju koeficijenata složenosti poslova, za koje sindikati smatraju da su neravnopravno raspoređeni na štetu zaposlenih u odgoju i obrazovanju, otklonjene su dvojbe i usvojena sindikalna argumentacija.
“Prosvjed 5. rujna će se održati bez obzira na vremenske okolnosti. Ukoliko 5. rujna neće biti razgovora i sastanka s premijerom, 9. rujna na Trgu svetog Marka najavit ćemo i urudžbirati najavu štrajka do ispunjenja zahtjeva”, poručio je Mihalinec.
O koeficijentima složenosti poslova nema pregovora, zaključio je Mihalinec.
Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem je poručila  kako se Hrvatska vlada ponaša neodgovorno prema socijalnim partnerima te kako nisu dobili očitovanje Vlade već dva mjeseca.
Na prosvjed će doći oko 1.500 ljudi, koliko ih može stati na Trg svetog Marka, iz sindikalnih podružnica iz svih dijelova Hrvatske koji će Zagreb doći u 27 autobusa.
Okupljanje će započeti na Trgu Republike Hrvatske, odakle će se sindikalna kolona zaputiti prema Banskim dvorima, sjedištu Hrvatske vlade.
Sindikalni čelnici uputili su zahtjev za sastanak s hrvatskim premijerom tijekom održavanja prosvjeda.
Dva sindikata, NSZSŠH i SHU, imaju oko 40.000 članova i zastupaju oko 70.000 zaposlenih u hrvatskom sustavu odgoja i obrazovanja.

Slični članci

Back to top button