Globus

Izraelska policija nasrnula na muslimane, uhapsila šestoro u Al-Aksi

Najmanje 1.179 radikalnih Jevreja jutros je u pratnji izraelske policije ušlo u kompleks Al-Akse, a policija je brutalno nasrnula na muslimane koji su negodovali zbog tog ulaska.

JERUSALEM (AA) – Izraelska policija jutros je nasrnula na muslimane u kompleksu Al-Akse i upotrijebila veće količine suzavca i topovskih udara.

Najmanje 1.179 radikalnih Jevreja jutros je u pratnji izraelske policije ušlo u kompleks Al-Akse u starom jezgru okupiranog Istočnog Jerusalema.

Grupa muslimana se okupila u kompleksu i negodovala zbog upada fanatičnih Jevreja, na šta je uz upotrebu suzavca i topovskih udara intervenirala izraelska policija.

Izraelska policija saopćila je da je intervencija izvedena zbog nereda i da je situacija stavljena pod kontrolu.

Iz izraelske policije nisu otkrili više detalja, a očevici javljaju da su radikalni Jevreji i dalje u kompleksu Al-Akse, a da su izraelske snage slobode lišile najmanje šestoricu Palestinaca.

Očevici su za AA kazali da je izraelska policija tukla okupljene muslimane te da su suzavac i topovske udare bacali i u prostorije u koje su se muslimani skrili. Izraelski policajci su silom zatvorili i vrata džamije u koju su se muslimani skrili.

Glasnogovornik Islamskog vakufa u Jerusalemu Firas Dibs saopćio je kako su izraelski policajci pretukli i Halila et-Terhunu, čuvara i redara u kompleksu Al-Akse.

Ističući kako izraelska policija nije dozvolila zdravstvenim radnicima da ukažu pomoć Terhuni, Dibs je kazao kako je potom slobode lišen još jedan čuvar Al-Akse Isam Najib.

Dibs je također kazao da je jutrošnji incident nastavak prakse izraelskih snaga koje tako uskraćuju pravo muslimanima da se u odabranom mjesecu ramazanu slobodno mole u Al-Aksi.

U kompleksu Al-Akse je i fotoreporter AA koji javlja da se veliki broj Palestinaca okupio u kompleksu Al-Akse i da su tenzije u porastu zbog dolaska radikalnih Jevreja.

Slični članci

Back to top button