Globus

Akar: Turske snage gađale 54 položaja snaga Assadovog režima u Siriji

Režimske snage otvorile su vatru na vojsku Turske uprkos ranijim mjerama i informacijama o kretanju naših snaga, rekao je Hulusi Akar, turski ministar odbrane

HATAY (AA) – Turski ministar odbrane Hulusi Akar u ponedjeljak je rekao da su turske snage kao odgovor na napad snaga odanih režimu Bashara al-Assada gađale 54 njihova položaja u Siriji, te neutralisale 76 pripadnika režimskih snaga.

Turski ministar odbrane Akar je danas sa komandantima Oružanih snaga Turske (TSK), nakon procjene situacije u Glavnom štabu, otišao na sirijsku granicu. Akar je trebao otputovati u Ukrajinu zajedno s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali je ipak, zbog dešavanja u Siriji, napustio delegaciju i vratio se u Ankaru.

Nakon procjene stanja, Akar se zaputio na granicu sa Sirijom zajedno s vojnim zapovjednicima, među kojima se nalazi i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske general Yasar Guler.

Poslije sastanka sa komandantima turske vojske Akar je izjavio da proces koji je započeo u okviru sporazuma utvrđenih u Sochiju i Astani i dalje traje. Naglasio je da su u sporazumima definisani prekidi vatre, ali da ih je režim svaki put kršio, pa samim tim nije ostvaren kontinuitet tih primirja.

“U tom kontekstu, nastavljamo naš rad i preduzimamo dodatne mjere kako bi osigurali kontinuitet primirja, osigurali sigurnost trupa i spriječili migracije i okončali humanitarnu dramu u kojoj ljudi žive na teškom terenu i teškim klimatskim uslovima“, rekao je Akar.

Dodao je da su neka raspoređivanja planirana i provedena kako bi se pružila potrebna podrška na terenu. Raspoređivanje je bilo koordinirano s Rusijom, koja je dala neophodne informacije u pogledu lokacije i vremena, rekao je Akar, pobijajući tvrdnje da su turske trupe napadnute u ponedjeljak, jer Rusija nije znala njihov položaj.

“Režimske snage otvorile su vatru na vojsku Turske uprkos ranijim mjerama i informacijama o kretanju naših snaga“, kazao je Akar.

Ministarstvo odbrane Republike Turske danas je saopštilo kako je broj šehida u napadu režimskih snaga u Idlibu, izvedenom uprkos ranije koordiniranim aktivnostima o položaju turskih snaga, povećan na šest, nakon što su podlegli ranjeni vojnik i civilni službenik.

Iz ministarstva su podsjetili da su režimske snage izvele intenzivan napad na pripadnike Oružanih snaga Turske (TSK) poslanih u cilju sprečavanja sukoba u Idlibu.

“Momentalan odgovor upućen je ka metama koje su izvele napad, koje su dejstvovanjem artiljerije i uništene. Ministarstvo prati dešavanja i poduzima sve neophodne mjere“, poručeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe i kako će odgovorni za podli napad odgovarati te da Turska ima pravo najoštrije odgovoriti na ovakve napade.

Smještena na sjeverozapadu Sirije, provincija Idlib, uporište je opozicionih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011. godine. Trenutno je utočište za oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koje su iz domova širom Sirije protjerale režimske snage.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage Assadovog režim i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.300 civila.

Zbog intenzivnih napada posljednjih mjeseci gotovo 1,5 milijuna Sirijaca preselilo se blizu granice s Turskom.

Slični članci

Back to top button