Globus

Rouhani: Iran ne želi sukobe, ali je spreman na žestok odgovor

Rouhani je povodom Ramazanskog bajrama telefonom razgovarao s emirom Katara Tamimom bin Hamadom al-Thanijem te tom prilikom kazao da Iran radi na unaprjeđenju regionalne sigurnosti

TEHERAN (AA) – Predsjednik Irana Hassan Rouhani je izjavio da se njegova zemlja ne želi sukobiti s regionalnim državama ili svjetskim silama, ali je spremna na žestok odgovor.

Rouhani je povodom Ramazanskog bajrama telefonom razgovarao s emirom Katara Tamimom bin Hamadom al-Thanijem te tom prilikom kazao da Iran radi na unaprjeđenju regionalne sigurnosti.

Iz Kabineta iranskog predsjednika je saopćeno da je Rouhani jasno poručio da ne želi sukobe s drugim zemljama.

“Ali, ako neko napravi iracionalan potez, dobit će i žestok odgovor koji će ih natjerati da požale zbog svojih postupaka”, rekao je Rouhani, ne navodeći na koje države je mislio.

Naglasio je posebno dobre i stabilne odnose Irana i Katara.

“Politika Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u odnosu na Jemen i Katar, kao i njihovi loši odnosi s Iranom, služe nanošenju štete čitavom regionu“, kazao je Rouhani.

Poručio je da se vojnim rješenjima ne mogu sprječavati krize i problemi koji trenutno muče Bliski istok.

Katarski emir je istakao da Katar i Iran imaju slične stavove u vezi s većinom regionalnih pitanja, napominjući da je dijalog sigurno jedini način za smanjenje regionalnih tenzija.

“Katar nikada neće zaboraviti podršku koju je dobio od Irana“, kazao je al-Thani.

Slični članci

Back to top button