Globus

Kupovina S-400 suvereno pravo Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da odnosi koje je Turska razvila sa drugim zemljama i regijama nisu alternativa nečemu nego se međusobno nadopunjuju, javlja AA.

U obraćanju na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća i Mediteranskog dijaloga u Ankari, koji slavi 25. godišnjicu osnivanja, Erdogan je poručio da je Turska, kao i u doba Hladnog rata, i danas zemlja koja pruža najširi doprinos NATO-u te koja snažno djeluje u saradnji sa svojim saveznicima.

Istakao je da će njegova zemlja nastaviti štiti svoju poziciju unutar NATO-a te da će i dalje poduzimati korake koje nalažu njeni nacionalni interesi kao i regionalna sigurnost i stabilnost.

“Stoga, nikako ne odobravamo da se šire rasprave o nekim aktuelnim pitanjima kao što je sistem S-400 koje svakako potpada u suvereno pravo Turske”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da Turska nastavlja pružati svoj doprinos u pogledu očuvanja sigurnosti i stabilnost na euroatlantskom geografskom prostoru te da u istoj mjeri pridaje značaj očuvanju miru i u mediteranskom bazenu.

“Vjerujem da ćemo i dalje jačati NATO u svijetu, koji je sve nestabilniji, fokusirajući se na naše srednjoročne i dugoročne interese umjesto na kratkoročne zamisli”, kazao je Erdogan.

Slični članci

Back to top button