Globus

SAD poslale nosač aviona na Bliski istok

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan izjavio je da je odobrio slanje grupe brodova na čelu s nosačem aviona i bombardera na područje Bliskog istoka zbog “kredibilne prijetnje iranskog režima”.

“Ovaj korak predstavlja logično preraspoređivanje snaga kao odgovor na nagovještaje kredibilne prijetnje snaga iranskog režima”, naveo je Shanahan na Twitteru, a prenosi AA.

Istakao je da Washington ponovo poziva Teheran da prestane s provokacijama.

“Smatrat ćemo iranski režim odgovornim za bilo koji napad na američke snage ili naše interese na tom području”, dodao je Shanahan.

Slanje američkih brodova na Bliski istok prethodno je najavio i John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

“Sjedinjene Američke Države ne izazivaju rat s iranskim režimom, ali potpuno smo spremni odgovoriti na bilo koji napad iranske Revolucionarne garde ili regularnih iranskih snaga”, poručio je Bolton u saopćenju.

SAD je od prošle godine ponovo uveo sankcije Iranu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump jednostrano odlučio povući se iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, sklopljenog 2015. godine, na osnovu kojeg su bile ukinute sankcije Iranu u zamjenu za njegovo napuštanje programa nuklearnog naoružanja.

Slični članci

Back to top button