Globus

Kina lansirala raketu 5B

Trenutno Kina u orbiti ima 11 astronauta.

Kina je danas prvi put lansirala svoju najnoviju raketu-nosač „Čanžen 5B” („Dugi marš 5B”) sa prototipom svemirskog broda nove generacije, piše u saopštenju Kineskog programa lansiranja.

Raketa je lansirana u 18 časova po lokalnom vremenu (12 po srednjoevropskom) sa lansirne rampe LC-101 kosmodroma „Vengčan“ na ostrvu Hajnan. Nakon 8 minuta i 15 sekundi leta, misija je proglašena uspešnom.

Ova misija je značajna po tome što ne samo da označava prvo lansiranje najnovije rakete-nosača „Dugi marš 5B“, već i prvo probno lansiranje prototipa novog svemirskog broda sa posadom, jer je planirano da u budućnosti prevozi astronaute u orbitu, ali probni let je obavljen bez pilota.

Takođe, planirano je da raketa-nosač „Čanžen 5B“ bude korišćena za prevoz modula do kineske svemirske stanice koja se nalazi na Mesečevoj orbiti.

Kina već ima svemirske brodove „Šenžou“ (Sveti brod), ali novi brodovi biće veći i moći će da prevezu ne tri, već do šest „tajkonauta“ (kin. kosmonauti).

Od 2003. godine, Kina je lansirala šest letelica „Šenžou“ i dva modula „Tjangong“, a u orbiti je boravilo 11 kineskih astronauta.

Pogledajte video današnjeg lansiranja…

Slični članci

Back to top button