Globus

Evropska unija neka ispuni obećanja

Iz turskog MVP-a upućena je reakcija na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a održanog u Zagrebu, na kojem je bilo govora i usvojena zajednička izjava o dešavanjima u Siriji, aktuelnoj situaciji na tursko-grčkoj granici, te o odnosima EU-a s Turskom i Rusijom

ANKARA (AA) – Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske reagovalo je na zajedničku izjavu ministara vanjskih poslova 27 zemalja članica Europske unije (EU). U saopćenju iz turskog MVP-a poručeno je kako EU “umjesto upućivanja poziva Turskoj, treba ispuniti data obećanja”.

Iz turskog MVP-a upućena je reakcija na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a održanog u Zagrebu, na kojem je bilo govora i usvojena zajednička izjava o dešavanjima u Siriji, aktuelnoj situaciji na tursko-grčkoj granici, te o odnosima EU-a s Turskom i Rusijom.

“To (zajednička izjava) jasno pokazuje da Evropska unija još uvijek nije u stanju shvatiti teret s kojim je naša zemlja suočena i napore koje ulaže u pitanjima azilanata i sigurnosti”, navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je kako je Turska zemlja koja je primila najveći broj izbjeglica u svijetu i na najbolji mogući način pomaže izbjeglicama.

“Optuživati zemlju da koristi migracije u političke svrhe novi je pokazatelj licemjernog pristupa kojem smo izloženi godinama. EU u suštini s ovom deklaracijom od ovog pitanja pravi politički materijal”, istaknuto je.

Naglašeno je također kako je posebno začuđujuća činjenica što se EU, pružajući podršku Grčkoj koja krši međunarodna pravo i ljudska prava te čini nasilje nad nevinim ljudima koji pristižu njenim granicama, u potpunosti kosi s vlastitim principima i vrijednostima.

Vijeće za vanjske poslove EU-a čak odbija koristiti termin “azilant” za ljude koji su slobodnom voljom došli do njenih granica i traže međunarodnu zaštitu, već za te ljude uporno koristi termin “migranti”. Igrama riječi ne može se zanemariti Ženevska konvencija iz 1951. godine i zakonodavstvo EU-a, naglašeno je.

“Zemlje EU-a, uključujući Grčku, dužne su primiti zahtjeve azilanata, poštujući njihove međunarodne obaveze”, poručeno je, te je upućen poziv EU-u i evropskim institucijama da poštuju zajedničke evropske vrijednosti.

Slični članci

Back to top button