Globus

Trampov zet pred SB UN o Trampovom planu prije Abasa

- Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas trebao bi se obratiti SB UN 11. februara

NEW YORK (AA) – Jared Kushner, zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa izvijestit će Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija o mirovnom planu za Bliski istok ove sedmice, samo nekoliko dana prije nego što će palestinski predsjednik stići u New York da se obrati istom tijelom.

Kushner će se u četvrtak obratiti diplomatama iza zatvorenih vrata u vezi s planom koji je Trump otkrio u Bijeloj kući prošle sedmice, rekao je Marc Pecsteen de Buytswerve, ambasador Belgiji pri UN-u, zemlje koja ovog mjeseca predsjedava rotirajućim predsjedništvom.

“Razumio sam da je zaista spreman da odgovori na sva pitanja u vezi sa planom. Mislim da je to zaista prilika da se možda razjasne neki aspekti prijedloga. Nadam se da će se Vijeće sigurnosti moći što je moguće više ujediniti po tom pitanju. Ali mislim da svi znamo, a znate i vi koliko su različite pozicije“, rekao je u ponedjeljak belgijski ambasador u UN-u.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas trebao bi se obratiti Savetu bezbednosti 11. februara na sastanku koji je zakazan nakon što je Trump objavio mirovni plan za koji Palestinci kažu da je pristrasan u korist Izraela i da samo potkopava njihove nade da će ikada voditi sopstvenu zemlju.

Prema De Buytswerveu, palestinski zvaničnici “rade“ na nacrtu rezolucije koju će iznijeti Vijeću sigurnosti, a ona bi, kako se očekuje, trebala biti oštro odbaciti mirovnu inicijativu Trumpove administracije.

Američki predsjednik Trump je 28. januara objavio takozvani mirovni bliskoistočni plan kojim se, između ostalog, Jerusalem tretira nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua poručio da je to zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države, a palestinska strana je kategorični odbacila predloženi plan jer zanemaruje prava Palestinaca.

Slični članci

Back to top button