Globus

Joe Biden: Potvrda presude Ratku Mladiću je istorijska

Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i pojačati njen značaj za vladavinu zakona, poručio je američki predsjednik Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden poručio je da je potvrda doživotne zatvorske kazne osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću historijska i da šalje poruku da će počinioci stravičnih zločina odgovarati i da se tako jača odlučnost svijeta u sprečavanju sličnih zločina u budućnosti, javlja sajt Anadolu Agency (AA).

“Prije gotovo 26 godina Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove u Hagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova historijska presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zvjerstva dogode bilo gdje u svijetu“, naveo je Biden u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Istakao je kako je SAD pomogao u vođenju međunarodnih napora za okončanje zločina u Bosni i Hercegovini i privedu pravdi oni koji su počinili zločine u BiH i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije, kao i napore za uspostavu trajnog mira u regiji.

“Zahvalni smo na neumornom radu tribunala UN-a tokom protekle dvije decenije na slučajevima vezanim za sukob na Balkanu i svim onim čija je posvećenost omogućila ovu presudu“, naveo je Biden.

Biden je na kraju uputio poruku porodicama zločina zbog kojih je Mladiću potvrđena doživotna zatvorska kazna.“Moje današnje misli su sa svim preživjelim porodicama mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da današnja presuda pruža utjehu svima koji tuguju“, poručio je Biden.

Slični članci

Back to top button