Globus

Kazaljka istražuje: Ko je potpredsednica SAD Kamila Heris?

Neki mediji navode da se Heris (56) smatra i očitim kandidatom za nominaciju Demokratske stranke 2024. godine, ako Bajden (78) bude odustao od drugog mandata.

Kamila Heris postala je prva žena potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, prvi Afroamerikanac i prvi Amerikanac azijskog porekla na tom položaju.

Rođena je 20. oktobra 1964. godine u Oklendu u Kaliforniji, a još kao dete učestvovala je u demonstracijama za ljudska prava i pevala u horu baptističke crkve.

Njena majka Šajamala emigrirala je iz Indije kako bi studirala Berkli, gde je srela Kamalinog oca Donalda, poreklom sa Jamajke.

Njeni roditelji bili su istraživač i profesor ekonomije, ali su i Kamala i njena sestra Maja odgajane na hinduističkoj tradiciji i svake godine su sa roditeljima posećivale Indiju.

Kada je imala sedam godina roditelji su joj se razveli, a pet godina kasnije preselila se sa majkom i sestrom u Kvebek u Kanadi gde je naučila da govori francuski jezik.

Zanimljivo je da je tokom srednje škole, sa prijateljicom osnovala plesnu grupu. Kada je došlo vreme za studije, vratila se u SAD gde je upisala Univerzitet Hauard u Vašingtonu, gde je vrlo brzo ušla u Veće studenata i debatni tim.

Diplomirala je na kalifornijskom Univerzitetu prava Hastings.

Karijeru je započela 1990. godine kao zamenik okružnog tužioca u okrugu Alameda, nakon osam godina postala je advokat krivične jedinice u okružnom tužilaštvu u San Francisku, a 2000. godine imenovana je za šefa tog odeljenja i osnovala prvi Državni biro za dečiju pravdu.

Haris 2003. godine postaje okružni tužilac u San Francisku, a 2010. godine postaje prvi državni tužilac Afroamerikanka u Kaliforniji.

Nakon predsedničkih izbora 2016. godine Haris postaje druga Afroamerikanka i prva Južnoazijska Amerikanka koja je osvojila mesto u Senatu SAD.

Tokom rada u Senatu postala je član Odbora za nacionalnu bezbednost i vladine poslove komore, Odbora za obaveštajne poslove, Odbora za pravosuđe i Odbora za budžet.

Kandidaturu za američke predsedničke izbore 2020. izjavila je na Dan Martina Lutera Kinga mlađeg 2019. godine, ali je odustala od trke pre kraja godine.

U avgustu 2020. Džo Biden najavio je Kamalu Harisa za svog potpredsedničkog kandidata.

Kako se navodi, njeno iskustvo u krivičnom pravosuđu moglo bi da bude od koristi Bajdenovoj administraciji u borbi za rasnu jednakost i reformiu policije, prenosi Rojters.

Haris je udata za advokata Daglasa Emhofa, koji iz prethodne veze ima dve ćerke.

U neka od njenih dostignuća spada to što je uspela da izvuče iz Vol Strita 25 milijardi dolara kako bi nadoknadila štetu vlasnicima kuća u Kaliforniji nakon finansijske krize, dobila je nagodbu od 1,1 milijardu dolara protiv profitnog lanca koledža zbog optužbi za predatorske i ilegalne prakse, a postala je i glas borbe protiv Donalda Trampa.

Poznata je i po tome što je podržala projekte Zdravstvena zaštita za sve i reviziju ICE.

Slični članci

Back to top button