Globus

Medijske tvrdnje: Princ Bin Salman želi postati kralj Saudijske Arabije do novembarskog samita G20

- Medijska kuća "Middle East Eye" piše kako je Bin Salman već krenuo u realizaciju plana da preuzme kraljevsku krunu od oca Salmana bin Abdelaziza, a da mu je prvi korak bilo hapšenje amidže, princa Ahmeda bin Abdelaziza koje je izvedeno u petak

Bliskoistočni mediji pišu kako prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman planira da postane kralj te zemlje prije Samita G20 koji će se u novembru ove godine održati u Rijadu.

Medijska kuća “Middle East Eye” piše kako je Bin Salman već krenuo u realizaciju plana da preuzme kraljevsku krunu od oca Salmana bin Abdelaziza, a da mu je prvi korak bilo hapšenje amidže, princa Ahmeda bin Abdelaziza koje je izvedeno u petak. Navodno je uhapšeno još najmanje 20 članova kraljevske porodice koji optužuju Bin Salmana za pokušaj puča.

Isti izvor tvrdi da Bin Salman ne želi čekati očevu smrt, već da želi iskoristiti novembarski samit za preuzimanje prijetolja.

Bin Salman je na poziciju prvog prestolonasljednika došao rušenjem rođaka princa Muhammeda bin Nayefa, a medijski izvori tvrde da se neće libiti da ukloni svaku prepreku na putu do krune.

Navodno, Bin Salman planira bolesnog oca primorati da se povuće s pozicije kralja jer bi se uhapšeni princ Ahmed sigurno protivio Bin Salmanovom krunisanju u slučaju Salmanove smrti. Princ Ahmed je član vijeća koje simbolično imenuje novog kralja.

Princ Ahmed je u petak ujutro posjetio brata, kralja Salmana i tom prilikom je uhapšen.

Navodno je tema razgovora trebalo biti pitanje princa Faysala bin Abdulrahmana koji je ranije uhapšen. Neimenovani medijski izvori kazali su da se princ Ahmed nije uspio vidjeti s kraljem Salmanom.

List “Wall Street Journal” piše kako je hapšenje princa Ahmeda izvedeno po nalogu prestolonasljednika Bin Salmana, baš kao i ranije hapšenje princa Muhameda bin Nayefa.

Medijska kuća “Middle East Eye” tvrdi da postoje unutarnji i vanjski faktori koji su nagnali princa Bin Salmana da krene u realizaciju plana preuzimanja funkcije kralja Saudijske Arabije.

Među vanjskim faktorima se ističe njegova bojazan da bi američki predsjednik Donald Trump mogao ostati bez drugog mandata u Bijeloj kući, čime bi Bin Salman izgubio veliku podršku u slučaju optužbi koje mu se upućuju zbog svirepog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Neki izvori tvrde pak da je u Bin Salmanove intrige direktno involviran i prestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhammed bin Zayed Al Nahyan. Ti izvori navode da Al Nahyanov uticaj u Saudijskoj Arabiji raste ako Bin Salman čini greške i destabilizira tu zemlju.

Među unutrašnjim faktorima Bin Salmanovog pohoda na saudijsku krunu su neuspješne reforme koje je pokrenuo u toj zemlji.

Pad cijena nafte izazvao je manje prihode i slabljenje popularnosti Bin Salmana u Saudijskoj Arabiji i općenito u islamskom svijetu.

Slični članci

Back to top button