Globus

Snage Assadovog režima i Rusije izvele nove napade u Idlibu: Poginulo 11 civila

Spasilačke ekipe lokalne Civilne zaštite pretražuju porušene objekte i strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao biti i veći

IDLIB (AA) – Najmanje 11 civila poginulo je u zračnim napadima koje su danas u Idlibu izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni izvori javljaju da su ruski bombarderi i bombarderi Assadovih režimskih snaga od jutros u više navrata gađali naselja na jugu deeskalacijske zone Idlib.

Među metama napada bile su škola, pekara, pijaca i džamija u selu Bara.

Spasilačke ekipe lokalne Civilne zaštite pretražuju porušene objekte, a strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao biti i veći.

Zbog napada koje izvode snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruske zračne snage iz Idliba je protekle sedmice raseljeno najmanje 25.000 ljudi.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button