Globus

Ione Belarra: Licemerje Evropske unije neprihvatljivo

U intervjuu za Al Jazeeru, Belarra kaže da nedostaju konkretne reakcije svjetskih čelnika protiv izraelskog napada.

Ljevičarska španska političarka Ione Belarra jedna je od rijetkih evropskih ministrica koja je posljednjih sedmica otvoreno kritikovala Izrael zbog napada na Gazu (EPA)

U intervjuu za Al Jazeeru, španska ministrica pozvala je međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Izraelu kojeg je optužila da “planira genocid” nad Palestincima u Gazi.

Ione Belarra, španska ministrica za socijalna prava i čelnica krajnje ljevičarske stranke Podemos, također je osudila svjetske lidere zbog očiglednih duplih standarda – istakavši da se osuđuje kršenje ljudskih prava u Ukrajini, dok o žrtvama izraelskog bombardovanja vlada “zaglušujuća tišina”.

“Izraelska država mora okončati planirani genocid nad palestinskim narodom”, rekla je Belarra.

“Kako to da u drugim sukobima možemo držati lekcije o ljudskim pravima, ali ne i u ovom kojeg svijet užasnuto posmatra? Smrt hiljada djece, majke koje plaču jer gledaju smrt vlastite djece”, dodala je.

“Zaglušujuća je tišina toliko zemalja i političkih lidera koji bi mogli nešto uraditi. Govorim o Evropskoj uniji, koju veoma dobro poznajem. Njeno licemjerje je neprihvatljivo.”

Ističe da bi Španija i druge nacije trebale prekinuti diplomatske odnose s Izraelom u znak protesta zbog njegovih napada na Gazu.

izvor: Al Džazira

Slični članci

Back to top button