Globus

Američki tv kanal izrazio “žaljenje” zbog lažnog snimka bombardovanja

Američki kanal "ABC" je snimak koji je nastao prilikom prezentacije oružja objavio kao da je snimljen tokom operacije "Izvor mira". Ipak, nedugo nakon toga su iskazali žaljenje zbog toga što su objavili pomenuti video snimak

NEW YORK (AA) – Nakon što je u srijedu, 9. oktobra, pokrenuta operacija “Izvor mira”, čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, na internetu i u nekim medijima se i dalje šire razne laži i dezinformacije u vezi s operacijom.

Američki kanal “ABC” je snimak koji je nastao prilikom prezentacije oružja objavio kao da je snimljen tokom operacije “Izvor mira”. Ipak, nedugo nakon toga su iskazali žaljenje zbog toga što su objavili pomenuti video snimak.

Objavili su saopštenje u kojem se navodi da je video “uklonjen nakon što se pojavila sumnja u njegovu vjerodostojnost” te su dodali da izražavaju “žaljenje zbog ove greške”.

Kako napreduje operacija “Izvor mira”, tako se na društvenim mrežama i u medijima plasiraju fotografije i video snimci, nastali u nekim potpuno drugim situacijama, s ciljem širenja dezinformacija i manipulisanja javnosti.

Kanal “ABC” je pomenuti snimak na kojem se vidi snažna eksplozija, nastao tokom predstavljanja oružja, plasirao kao da se radi o video zapisu koji je snimljen tokom turske operacije na sjeveru Sirije. Na infobaru uz video zapis našla se i poruka “Masakr u Siriji”.

Komentator je tom prilikom kazao: “Na video snimku se vidi kako turska vojska bombarduje kurdske civile u pograničnom mjestu u Siriji. Dolaze vijesti kako ratnici koje podržava Turska vrše strašno nasilje nad Kurdima, američkih saveznika, koji ratuju protiv ISIS-a”.

Međutim, video snimak korišten na tom američkom kanalu nastao je 2017. godine u SAD-u prilikom prezentacije oružja. Također, kanal ABC je, prije nego je iskoristio video zapis, montažom uklonio ljude sa snimke koji su mobilnim telefonima snimali trenutak eksplozije.

Slični članci

Back to top button