Globus

Amerika izrazila solidarnost

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su poručile da stoje uz Tursku, saveznika iz NATO-a

WASHINGTON (AA) – Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su izrazile solidarnost s Turskom nakon što je u napadima sirijskog režima poginulo i ranjeno nekoliko turskih vojnika.

“Stojimo uz našeg saveznika iz NATO-a nakon ovakvih akcija, upućujemo saučešće turskoj vladi nakon smrti njihovih ljudi i u potpunosti podržavamo opravdane akcije Turske kao odgovor u samoodbrani”, kazala je portparolka State Departmenta za AA.

Istakla je da su u stalnom kontaktu s turskom vladom u vezi s dešavanjima u Siriji.

“Destabilizirajuće akcije Rusije, iranskog režima, Hezbollaha i Assadovog režima ometaju uspostavljanje prekida vatre u Siriji na cijelom njenom prostoru, kako nalaže i rezolucija UN-a kao i siguran povratak stotina hiljada raseljenih osoba na sjeveru Sirije u njihove domove”, rekla je portparolka, koja je željela ostati anonimna.

Napomenula je da se nikako ne smije dozvoliti reintegracija režima Bashara al-Assada u međunarodnu zajednicu.

“Sjedinjene Američke Države će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi blokirali svaku reintegraciju Assadovog režima u međunarodnu zajednicu dok ne ispuni sve odredbe iz rezolucija UN-a, uključujući i prekid vatre u cijeloj zemlji, uključujući Idlib”, dodala je.

Slični članci

Back to top button