Globus

Senat počeo suđenje o opozivu Trumpa

Suđenje je formalno počelo čitanjem optužnice, a senatori i vrhovni sudija su položiti zakletvu prije nastavka suđenja kojim Trump postaje treći predsjednik u historiji SAD-a kojem se u Senatu sudi za opoziv

WASHINGTON (AA) – Čitanjem optužnice naglas u američkom Senatu je i formalno počelo suđenje za opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa.

Šef Odjela za obavještajnog odjela Adam Schiff naglas je pročitao dvije optužbe koje se Trumpu stavljaju na teret.

Schiff predvodi tim od sedam članova Predstavničkog doma američkog kongresa koji vode suđenje, a čitanjem optužbe Trump je i formalno postao treći predsjednik u historiji SAD-a kojem se u gornjem domu Kongresa Senatu sudi za opoziv.

Na početku obraćanja Schiff je kazao da do sada niti jedan predsjednik nije opstruirao proces istrage i suđenja o opozicu, a da je to Trumpov ured činio kako bi prikrio zloupotrebu položaja i onemogućavanja vršenja ovlasti koje su isključivo u nadležnosti Predstavničkog doma.

Večeras su zakletvu položili članovi Senata i šef Vrhovnog suda John Roberts koji će voditi proces suđenja.

Predstavnički dom američkog Kongresa sredinom decembra prošle godine je izglasao opoziv Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, potrebno je provođenje suđenja u Senatu.

Slični članci

Back to top button