Globus

UN potvrdio: Izveden napad na luku u Tripoliju

Specijalni predstavnik Libije Ujedinjenih naroda (UN) Ghassan Salame potvrdio je, iako ne pominjući konkretno njegovo ime, da je vođa nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije Halifa Hafter danas napao luku u glavnom gradu Tripoliju

ŽENEVA (AA) – Specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) u Libiji Ghassan Salame potvrdio je da su snage Khalife Haftara izvele raketni napad na luku Tripoli.

Salame je govorio na konferenciji za novinare u uredu UN-a u Ženevi o drugom krugu sastanka vojnog odbora u formatu 5+5 koji je počeo danas s ciljem iznalaženja rješenja za krizu u Libiji, a tom prilikom se dotakao i vijesti o napadu iz Tripolija.

Salame je rekao, iako ne pominjući konkretno njegovo ime, da je vođa nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije Halifa Hafter danas napao luku u glavnom gradu Tripoliju. Govoreći kako je sporazum o prekidu vatre u Libiji “vrlo krhak”, odnosno da vrlo često dolazi do njegovog kršenja, Salame je rekao: “Upravo danas smo imali napad na luku u Tripoliju.” Nije želio podijeliti više detalja o samom napadu.


Napomenuo je da je u drugom krugu sastanaka vojnog odbora koji je započeo danas, cilj postići konsenzus strana kako bi se proglasilo trajno primirje u Libiji.

Napad je izveden na luku na sjeveru glavnog grada Tripolija, a na kojoj se održalo obilježavanje devete godišnjice revolucije. Na luku, u kojoj se nalaze mali brodovi koji su učestvovali u jučerašnjem obilježavanju, palo je najmanje deset raketa.

U vezi s napadom još se nisu oglasili iz Međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije (UMH). Prošle sedmice je pet osoba poginulo u raketnom napadu izvedenom na jugu Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Nelegitimne snage predvođene Khalifom Haftarom su u aprilu prošle godine pokrenule napad na Tripoli u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije. U Moskvi su 14. januara održani mirovni pregovori koji su okončani bezuspješno jer je Haftar napustio pregovore. Pet dana kasnije u Berlinu je održana nova mirovna konferencija na kojoj je zaključeno da je u Libiji isključivo moguće mirno rješenje krize.

Formirana je i zajednička vojna komisija koja bi trebala nastaviti mirovne pregovore u Ženevi. Haftarove snage su i nakon te konferencije nastavile s napadima na Tripoli.

Slični članci

Back to top button