Globus

Morsijeve poruke

ISTANBUL (AA) – ESAT FIRAT – Na današnji dan prije godinu dana sahranjen je prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi koji je preminuo u sudnici kad su mu sudili pučisti koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Morsi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima koji su u Egiptu održani 17. juna 2012. godine, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Preminuo je u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast koja mu često nije davala riječ i koja ga je vrijeđala. Uprkos tome, Morsi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja su još uvijek trajala.

“Ja sam još uvijek predsjednik ove države. Shodno Ustavu, predsjedniku ne mogu suditi obični sudovi”, govorio je Morsi u sudnici u kojoj je uglavnom bio u kavezu.

Posljednje vrijeme Morsi je proveo pritvoren u samici unutar strogo čuvanog zatvora Burj Al-Arab. Bio je u potpunoj izolaciji i često mu nije dozvoljavan ni susret s članovima porodice i advokatima odbrane.

– Neke od Morsijevih izjava koje su odjeknule u sudnici –

Preminulom Morsiju suđeno je u desetinama egipatskih sudnica po različitim optužnicama koje su mu na teret stavili pučisti koji su ga svrgnuli s vlasti.

Puč u Egiptu je 3. jula 2013. godine izvedeo tadašnji načelnik Generalštaba i ministar odbrane Abdel Fattah al-Sisi, kada je i uhapšen Morsi. Nakon prvog susreta s porodicom Morsi je u septembru 2013. godine kazao da se dobro osjeća i da do kraja života neće odustati od borbe protiv pučista i borbe za svoju zemlju.

Morsi je odbio da nosi bijeli kombinezon u kojem se pred sud izvode optuženici u Egiptu. U prvom pojavljivanju u sudnici u septembru 2013. godine je rukom gestikulirao simbol “Rabia”, koji je simbol borbe protiv pučista.

“Tvoj legitimni predsjednik sam ja, a ti si taj čije odluke nisu validne”, poručio je Morsi sudiji u sudnici.

Morsi je primoran da nosi bijeli optuženički kombinezon u kojem se u sudnici prvi put pojavio u januaru 2014. godine. Bio je prvooptuženi s još 21 optuženikom za napade na zatvore.

“Ja sam legitimni predsjednik države, ne priznajem ništa što je učinjeno nakon 3. jula”, poručio je Morsi iz staklenog kaveza u kojem je bio zatvoren u sudnici.

I tom prilikom je kazao da sud nema ingenercije i ovlasti da mu sudi te je dodao da ne zna zašto je zatvoren u kavez.

Po optužnici za “špijunažu” Morsi se u sudnici prvi put pojavio u aprilu 2014. godine. Od sudije je zatražio da prenese njegove pozdrave narodu te je poručio da će pučisti pasti s vlasti i da će biti procesuirani za sve što su učinili.

Po ulasku u kavez Morsija su okružili suoptuženici, na šta je reagirao predsjednik suda Shaban al-Shami koji je kazao Morsiju da se dovoljno pozdravio s optuženicima i da je zaboravio pozdraviti sudije i njega lično. Oslovio ga je s “doktore Morsi”.

“Molim vas da prenesete moje selame narodu Egipta. Selamimo mirnu revoluciju. Pučistička vlast će pasti, a njeni llideri će odgovarati”, odgovorio je Morsi sudiji.

– Morsijeva poruka “mirnim revolucionarima” –

Morsi je u poruci iz juna 2014. godine pozvao narod Egipta da nastavi “mirnu, bijelu, revolucionarnu borbu”.

Riječ je o poruci objavljenoj na njegovom profilu na društvenoj mreži Facebook.

“Allah mi je svjedok. Tokom obavljanja funkcije nisam odustao od borbe protiv korupcije i kriminala. Imao sam ispravnih odluka, ali i grešaka. Međutim, nikada nisam iznevjerio niti ću iznevjeriti ono što ste mi povjerili. Godine sam potrošio u borbi protiv zločina i nastavit ću se boriti dok sam živ”, naveo je Morsi u poruci.

Morsi je narod Egipta pozvao na jedinstvo te je upozorio da sukobi izazivaju strah koji oduzima snagu narodu pa u konačnici narod ostaje bez države.

“Revolucionarni narode, u potpunosti sam uvjeren da će revolucija u najskorije vrijeme biti okončana pobjedom”, poručio je Morsi.

Nakon izbora na kojima je vođa puča Al-Sisi imenovan za predsjednika Egipta, Morsi je poručio kako je narod digao glas protiv predstave koja je izvedena kako bi se uspostavio pučistički režim kojeg neće priznati slobodni narodi u svijetu.

“Mladi egipatski revolucionari, zadivili ste svijet. Vi ste snaga sadašnjosti i budućnosti. Vjerujem da ćete zastavu revolucije nositi do konačne pobjede. Znam da je to težak put, ali vjerujem u Allaha, pravednost naše borbe i vas”, poručio je Morsi.

– Morsi je podržao i Gazu –

Morsi je uputio i poruku podrške palestinskom narodu u Gazi tokom žestokih napada koje je Izrael izveo 2014. godine u Gazi.

Prilikom ulaska u sudnicu optuženici u slučaju napada na zatvore, predvođeni prvooptuženim Morsijem, uzvikivali su slogan “Odazivamo ti se/Uz tebe smo Gazo” te su gestikulirali simbol “Rabia”.

Revolucionarno vijeće Egipta (ERC) je u martu 2016. godine izrazilo zabrinutost za Morsijevo zdravstveno stanje.

Morsi se nije pojavio na dva ročišta na sudu pa su brojne međunarodne institucije, uključujući i Evropski parlament, izrazili zabrinutost za njegovo zdravlje.

Tokom ročišta koje je održano tri mjeseca kasnije, odnosno u junu 2016. godine, Morsi je poručio da ostaje pri svojim stavovima o puču i pučistima.

“Morsi je poručio da se bori za domovinu i vjeru i pozvao je narod da se moli za domovinu”, saopćila je njegova porodica.

Tokom ročišta u novembru 2017. godine Morsi se požalio da mu smeta refleksija stakla unutar kaveza u kojem je zatvoren u sudnici.

“U sudnici sam, a zbog ove rasvjete imam osjećaj da mi se sudi u odsustvu”, poručio je Morsi.

On se požalio i na uvjete i tok sudskog postupka te je kazao kako se osjeća kao da mu se sudi u odsustvu, jer ne vidi sudije.

“Ne znam da li oni mene vide, a u samo djelomično čujem i ono što govore advokati odbrane. Mjesecima se nisam sastao s mojim advokatima”, kazao je Morsi u sudnici u kojoj je rijetko dobijao pravo na riječ.

Nakon što je narodnom revolucijom 2011. godine oboren režim Hosnija Mubaraka, Morsi je 2012. godine postao prvi demokratski predsjednik Egipta.

S vlasti ga je godinu kasnije vojnim udarom svrgnuo tadašnji ministar odbrane Al-Sisi. Morsi je umro jučer tokom ročišta u sudnici, a uz prisustvo članova porodice je sahranjen rano jutros u mjestu Nasr, istočno od centra Kaira. Porodici je odbijen zahtjev za ukop na porodičnom mezarju.

Slični članci

Back to top button