Globus

Dvadeset ubijenih Palestinaca, od toga devetoro dece

Zvaničnici u Sandžaku osuđuju nasilje nad Palestincima..

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je bilans smrtno stradalih u Gazi povećan na najmanje 20 osoba, javlja sajt Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi kako je među 20 šehida koji su položili živote bilo i najmanje devetoro djece, a da je ranjeno još najmanje 65 osoba.

U saopćenju nije precizirano da li je riječ o stradalima u zračnim napadima koje u Gazi izvode izraelske snage.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, muftija sandžački Senad ef. Halitović i predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, oštro su reagovali povodom napada i intervencija izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu (Jerusalemu), javlja sajt AA.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac rekao je reagujući na napade na vernike, da su zbog poslednjih zbivanja u Al-Aksi vernici u Sandžaku uznemireni i da su dovama uz narod Palestine.

“Poslednja zbivanja u trećem po važnosti mesdžidu za muslimane uznemirila su vernike u Novom Pazaru i Sandžaku. Napad na muslimane Palestine je napad na umet, na sve muslimane u svetu. Posebno je teško gledati na ta zbivanja jer su ona u mubarek mesecu. Boli nas jer im ramazan protiče u nasilju nad njima, mi saosećamo sa braćom i sestrama i dovimo iz Novog Pazara i Sandžaka za Palestinu, sa nadom da će predstojeći Bajram dočekati u miru i boljim uslovima. Na međunarodnoj zajednici i Ujedinjenim nacijama je da ulože napore da se osigura mir i poštuje pravo Palestinaca, te da im se omogući obavljanje verskih obreda”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Muftija sandžački Senad ef. Halitović kazao je kako nasilje i zulum koji se dešavaju nad muslimanima Palestine narušavaju smiraj u kojem vernici žive tokom ramazana.

“I pored Božije milosti i smiraja koji spušta u ovim mubarek danima meseca ramazan i šerifa, pored toga što se muslimani okreću ibadetu i činjenju dobrih dela napuštaju grehe i kaju se Allahu dž.š. nažalost, takav ambijent i atmosferu narušio je ovakav nemili događaj koji se upravo dešava u mesecu Božije milosti u jednoj od tri najsvetije džamije za muslimane u svetu. Takav vid agresije i zuluma koji se čini nad muslimanima Palestine, a posebno u Mesdžidul-aksa svaki vernik je dužan da osudi i podigne glas protiv toga. Svaki musliman je dužan da pomogne svom bratu u veri koliko je u mogućnosti, kako kaže Božiji poslanik ‘Pomozi svoga brata bio on zalim ili mazlum’. Kada su ga upitali kako da pomognemo zalima – nasilnika, rekao je Poslanik milosti ‘Tako što ćete ga sprečiti da čini zulum – nepravdu’. U ovom slučaju muslimani Palestine preživljavaju teške trenutke, koji se nažalost ne dešavaju prvi put, ali se nadamo i molimo uzvišenog Allaha da bude poslednji put. Svi smo dužni upućivati iskrene dove uzvišenom Gospodaru da otkloni taj zulum od njih i sačuva Mesdžidul-aksa a da zalime spreči u njihovim nakanama i da im vrati njihova zla dela”, rekao je predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Napade na vernike u kompleksu Al-Aksa osudio je i lider Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA), Sulejman Ugljanin.

“Osuđujemo svaku upotrebu sile i nasilja za ostvarenje političkih ciljeva ili nametanja političkih rešenja. Posebno osuđujemo svaki vid nasilja oružanih snaga prema civilnom stanovništvu, kao što je slučaj nasilja izraelskih oružanih snaga nad vernicima u islamskom svetom kompleksu Al-Aksa u vreme obavljanja verskih obreda”, rekao je predsednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin.

Slični članci

Back to top button