Globus

Na hadžu oko 60.000 ljudi

Hadž je tradicionalno jedan od najvećih verskih skupova na svetu i pre dve godine mu je prisustvovali oko dva i po miliona vernika.

MEKA, 17. jul 2021.(FoNet) – U Meku su danas počeli da stižu prvi hodočasnici na hadžiluk, kome će ove godine prisustvovati 60.000 vernika, a svi će morati da se pridržavaju veoma strogih epidemioloških propisa, pre svega nošenja maski i držanja fizičke distance

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su ove godine pozvali vernike da se prijave za dolazak u Meku, nakon čega su od oko 550.000 prijavljenih izabrali 60.000 koji će moći da dođu na hadžiluk, preneo je BBC.

Za hadžiluk su mogli da se prijave samo vernici stari između 18 i 65 godina koji su primili obe doze vakcine i nemaju hroničnih oboljenja.

Hadž je tradicionalno jedan od najvećih verskih skupova na svetu i pre dve godine mu je prisustvovali oko dva i po miliona vernika. Prošle godine je zbog pandemije koronavirusa u Meku došlo svega 10.000 ljudi, i to  samo iz Saudijske Arabije.

U Saudijskoj Arabiji je do sada registrovano više od 500.000 obolelih od kovida i 8.000 umrlih od te bolesti, a do sada je dve doze vakcine primilo svega 10 odsto populacije.  

Slični članci

Back to top button