Globus

Zarif: Ako Biden ukine sankcije, Iran će ispunjavati obaveze o nuklearnom programu

Trump je 2018. godine jednostrano saopštio da SAD istupa iz nuklearnog sporazuma i obnovio sankcije Iranu.

TEHERAN – Ministar vanjskih poslova Irana Muhammed Javad Zarif izjavio je danas da bi se ta zemlja bezuvjetno vratila poštivanju svih obaveza preuzetih međunarodnim nuklearnim sporazumom ako novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden ukine američke sankcije, prenosi sajt balkanskog ogranka AA.

Zarif je za lokalni list “Iran“ kazao da očekuje da novoizabrani američki predsjednik Biden vrati SAD u međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Ukoliko buduća američka administracija bude željela poništiti odluku još uvijek aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa i vratiti se u međunarodni nuklearni sporazum, Iran je spreman na pregovore o takvom koraku“, poručio je Zarif.

Podsjetivši i na rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja predviđa ukidanje sankcija Iranu i podržava međunarodni sporazum, Zarif je kazao da SAD treba samo poštivati svoje obaveze po toj rezoluciji, a da bi i Iran bezuvjetno počeo ispunjavati svoje obaveze iz sporazuma.

“Biden po ulasku u Bijelu kuću kao predsjednik SAD-a sa tri dekreta može ukinuti sve sankcije“, kazao je Zarif.

Međunarodni nuklearni sporazum potpisan je 2015. godine, a američki predsjednik Trump je jednostrano 2018. godine kazao da SAD istupa iz tog sporazuma i obnovio sankcije Iranu.

Njegov demokratski rival Biden je prema neslužbenim rezultatima pobijedio na nedavnim predsjedničkim izborima u SAD-u i ranije je najavio da će vratiti SAD unutar međunarodnog sporazuma koji je i potpisan za vrijeme njegovog potpredsjedničkog mandata u administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Slični članci

Back to top button