Globus

Skandalozni austrijski vicekancelar

Nakon što je vicekancelar i predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache podnio ostavku na sve funkcije, objavljen je još jedan dio šestočasovnog video-snimka, koji je doveo do njegove političke propasti.

Na snimku dugogodišnji predsjednik desničarske populističke partije širi glasine o drugim političarima, uključujući i kancelara Sebastijana Kurza.

“Dakle, imam doušnika, koji mi je poslao Kernove fotografije s maloljetnim crnkinjama u Kejptaunu” rekao je Strache u razgovoru s ženom, za koju je vjerovao da je rođaka tajkuna iz Letonije.

Kristijan Kern je bivši austrijski kancelar i član Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ), koji se krajem 2018. povukao iz politike.

Strache je u videu iz 2017. takođe spominje “Kurzove seksualne orgije u skrivenim narkomanskim prostorijama”.

Ove njegove izjave možda su razlog što je Strache u govoru u kome je najavio ostavku priznao da je svojevremeno širio glasine o saveznom kancelaru Sebastijanu Kurzu, prenose austrijski mediji.

U videu je Strache spominjao i Hrvatsku i Srbiju. Prema pisanju medija, na tajnom sastanku na Ibici pominjao i Srbiju – jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući. Prema pisanju Špigela, Strache je rekao da je Srbija “fantastična zemlja”, da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ali Strache je, naime, svojoj ruskoj prijateljici savjetovao i da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Evrope. “Hrvatska je jedno s.anje, s.anje”, govori Strache i savetuje i da bježi od Srbije odakle je političkim uticajem spašavao firme svojih austrijskih prijatelja.

Smeštaj u vili u kojoj je snimljen skandaloznan video, kome je prisustvovao i šef poslaničkog kluba FPÖ Johan Gudenus, na portalu Airbnb, nudi se po cijeni od 700 eura za noć, javlja “Hojte”, a prenosi Slobodna Bosna.

Slični članci

Back to top button