Globus

Građanima Hrvatske nije potrebna viza za boravak u SAD

Građani Hrvatske mogu putovati bez vize u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana.

Sjedinjene Američke Države uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, prenosi Glas Amerike.

Odluka da Hrvatska bude nova učesnica Programa za ukidanje viza je važno priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbednosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 40. članica programa, pošto je ispunila stroge kriterijume, naveo je Majorkas.

U saopštenju se navodi da će Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) biti izmenjen najkasnije do 1. decembra ove godine da bi se državljanima Hrvatske omogućilo da se prijave za boravak u SAD do 90 dana bez vize.

Ocenjeno je i da je to važan korak ka daljem jačanju dugoročne ekonomske i bezbednosne saradnje Hrvatske i SAD.

Građani država koje su deo programa mogu putovati bez vize u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana.

Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbednošću dokumenata i upravljanjem granicama.

Stopa odbijanja neuseljeničkh viza mora da bude ispod tri odsto, a mora da postoji i tesna saradnja sa američkim službama za sprovođenje zakona i za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Slični članci

Back to top button