Globus

Iz Idliba ka turskoj granici za 24 sata izbjeglo oko 39.000 civila

Najmanje 39.000 civila u protekla 24 sata izbjeglo je iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici. Tako je broj raseljenih osoba od novembra prošle godine povećan na 541.000

IDLIB (AA) – Najmanje 39.000 civila u protekla 24 sata izbjeglo je iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici.

Tako je broj raseljenih osoba od novembra prošle godine povećan na 541.000. Zbog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih i proiranskih saveznika, civili iz deeskalacijske zone Idlib migriraju u mjesta na sirijsko-turskoj granici.

Riječ je o civilima koji bježe iz zapadnih i južnih periferija deeskalacijske zone Idlib.

Šef Koordinacije za djelovanje u Siriji Muhammed Hallaj za AA je kazao da se ta organizacija bavi evidentiranjem migracija u Idlibu i da su zabilježili porast migracija zbog intenziviranih napada, posebno iz regija Eriha, Serakib i Cebel Zaviye.

Civili iz Idliba u pograničnom pojasu borave u lošim šatorskim naseljima i čekaju međunarodnu pomoć koja im je prijeko potrebna. Dio izbjeglica spas traži u mjestima koja su na sjeveru Sirije oslobođena tokom antiterorističkih operacija “Štit Eufrata” i “Maslinova grana”.

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je prepolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tada svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je raseljeno je više od milion ljudi. U napadima je ubijeno najmanje 1.600 civila.

Slični članci

Back to top button