Globus

Turska među deset država koje mogu graditi i održavati vojne brodove

Na način na koji smo izgradili naše korvete, podigli naše ATAK helikoptere, bespilotne letjelice, dronove, satelite, uz Božiju pomoć imat ćemo i vlastiti vojni avion. Taj čas je blizu, poručio je Erdogan

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Republike Turske RecepTayyip Erdogan izjavio je danas da je Turska postala jedna od deset država u svijetu koje su sposobne isključivo nacionalnim resursima dizajnirati, graditi i održavati vojne brodove.

Obraćajući se danas na svečanoj primopredaji vojnog broda turskoj mornarici, Erdogan je kazao da posljednja dešavanja u svijetu nalažu Turskoj da jača odbrambene kapacitete na moru i u drugim oblastima.

U okviru projekta MILGEM tursoj mornarici danas je predat i četvrti vojni brod, a riječ je o najnovijem korveta brodu iz klase otoka.

Danas je također svečano označen početak proizvodnje i prvog od četiri takva plovila koja će biti isporučena Pakistanu.

“Proizveli smo i 2011. godine u more spustili brod Keybeliada, 2013. godine je zaplovio i Buyukada, 2016. je zaplovio Burgazada. Dugogodišnjim iskustvom u projektu MILGEM smo povećali udio domaće proizvodnje na 70 posto”, kazao je Erdogan.

On je dodao da je turska mornarica svojom opremljenošću, stručnošću i hrabrošću personala veliki ponos Turske.

“Na način na koji smo izgradili naše korvete, podigli naše ATAK helikoptere, bespilotne letjelice, dronove, satelite, uz Božiju pomoć imat ćemo i vlastiti vojni avion. Taj čas je blizu“, poručio je Erdogan.

Ističući kako Turska nikada neće zaboraviti prošlost u kojoj nije mogla ni za novac nabaviti željene brodove i avione, Erdogan je kazao da su dešavanja u vezi s projektom borbenih aviona F-35 dodatno povećali odlučnost te zemlje u jačanju vlastitih odbrambenih kapaciteta.

“Naš cilj je da do 2023. godine u potpunosti okončamo ovisnost naše odbrambene industrije o stranim partnerima“, poručio je Erdogan.

Slični članci

Back to top button