Globus

Sudan: Smrtna kazna za 27 pripadnika obavještajne službe

Ovo su prve smrtne kazne koje se pripadnicima sudanskih snaga izriču zbog smrti demonstranata, nešto više od godinu dana od početka velike pobune protiv režima

KHARTOUM (AA) – Sud u Sudanu je danas na smrtnu kaznu osudio 27 pripadnika obavještajne službe, proglasivši ih krivima za mučenje i smrt demonstranta početkom ove godine koji su kasnije doveli i do svrgavanja dugogodišnjeg lidera Omara al-Bashira.

Ovo su prve smrtne kazne koje se pripadnicima sudanskih snaga izriču zbog smrti demonstranata, nešto više od godinu dana od početka velike pobune protiv režima.

Još četvorica pripadnika obavještajne službe su osuđena na po tri godine zatvora, a sedmorica su oslobođena u presudi koja predstavlja značajnu prekretnicu na putu demokratske tranzicije ove sjevernoafričke države.

“Ukupno 31 pripadnik sigurnosne službe regije Khasm Algirba u federalnoj državi Kassala proglašen je krivim za namjerno hapšenje, mučenje i ubistvo učitelja Ahmeda al-Khaira”, rekao je sudija u presudi.

Hiljade demonstranata koji podržavaju demokratski režim okupili su se ispred suda uoči presude.

Učitelj Ahmed al-Khair mučen je na smrt početkom februara.

U decembru 2018. godine, građani Sudana su izašli na ulice kako bi protestovali zbog ekonomskih problema.

Njihovi zahtjevi su ubrzo prerasli u apele za promjene u cijeloj zemlji što je dovelo do svrgavanja al-Bashira nakon vladavine duge 30 godina.

Prema podacima opozicionog Centralnog komiteta sudanskih ljekara, od početka protesta je poginulo preko 300 demonstranata, dok se na desetine vode kao nestali.

Slični članci

Back to top button