Globus

Lavrov: Pregovori o Libiji u Moskvi, priprema za konferenciju u Berlinu

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov

NEW DELHI (AA) – Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je kako su pregovori o Libiji u Moskvi bili priprema za Konferenciju o Libiji koja će u Berlinu biti održana 19. januara.

Lavrov je na konferenciji održanoj u New Delhiju govorio o libijskoj krizi.

Podsjetio je kako su pregovori o Libiji održani u ponedjeljak u Moskvi.

”Nikada nismo nagovještavali da će pregovori riješiti sve probleme i biti konačni. Pregovori o Libiji u Moskvi su priprema za Konferenciju u Berlinu“, pojasnio je Lavrov.

Smatra kako na konferenciju treba pozvati sve strane u Libiji.

Podsjetio je i kako je lider pobunjeničkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar tražio više vremena za potpisivanje primirja.

“Ne treba dramatizirati oko toga. Ovo se dešavalo i na pregovorima održanim u Parizu, Palermu i Abu Dabiju“, podsjetio je Lavrov.

Delegacije Turske i Rusije u ponedjeljak su se u Moskvi sastale sa stranama u Libiji.

Turska delegacija je s čelnikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayezom al-Sarrajem i čelnikom Visokog državnog vijeća Khalidom al-Mishrijem usaglasila tekst dogovora. 

Ruska delegacija je pokušala postići dogovor s Haftarom i predsjednikom Predstavničke skupštine sa sjedištem u Tobruku Akileom Salihom.

Međutim, Haftar nije potpisao dogovor i jučer u ranim jutarnjim satima napustio je Moskvu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je kako Haftar pozitivno gleda na sporazum o primirju, ali da treba rok od dva dana radi konsultacija.

Slični članci

Back to top button