Politika

Nemačka donacija srbijanskoj policiji

BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Savezna Republika Nemačka donirala tom ministarstvu deset vozila marke „dačija daster“ i informatičku opremu u vrednosti od približno 745.000 evra.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je sa ambasadorom SR Nemačke Tomasom Šibom prisustvovao primopredaji vozila i opreme, istakao je tom prilikom da je ova donacija dragocena.

On je podvukao da je Vlada Nemačke najveći donator MUP-a Srbije, iznevši podatak da vrednost tih donacija iznosi 3,5 miliona evra.

To je veliki novac koji smo utrošili na ono što je zaista potrebno našim policajcima, što je ojačalo našu graničnu policiju i što čuva bezbednost svih naših građana, poručio je ministar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zahvalno je nemačkim partnerima na saradnji, koju ćemo sa velikim zadovoljstvom nastaviti, dodao je on.

Borba protiv ilegalnih migracija, terorizma, organizovanog kriminala ujedinjuje nas bez obzira na to gde se nalazimo i svaka podrška i pomoć MUP-u Srbije jeste i veliko ulaganje u bezbednost čitave Evrope, poručio je Vulin.

Ambasador Šib je istakao da srpski i nemački organi već godinama intenzivno sarađuju na suzbijanju međunarodnog kriminala.

On je ocenio da je današnji paket opreme u vidu 10 terenskih vozila, uređaja za detektovanje lažnih dokumenata i kamera, obiman i time se nastavlja saradnja nemačke policije sa Upravom granične policije Srbije.

Prema njegovim rečima, Uprava granične policije MUP-a Srbije godinama je važan partner upravo u kontroli i suzbijanju ilegalnih i nezakonitih migracija.

Ova velika pomoć koju je Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova SR Nemačke dalo na raspolaganje srpskoj graničnoj policiji jeste i doprinos za uspostavljanje graničnog nadzora na evropskom nivou, rekao je ambasador.

Pripadnik Odseka za operativnu primenu specijalne tehnike UGP Marko Blagojević naglasio je da će granična policija donacijom SR Nemačke poboljšati rad na obezbeđenju državne granice i u kontroli putnika i prevoznih sredstava.

Slični članci

Back to top button