Politika

Beograd: Predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima

Na sastanku vlasti, opozicije i civilnog sektora o izbornim uslovima, predstavljene su analize civilnog sektora, a u razgovorima je učestvovalo 16 stranaka, kao i profesori Fakulteta političkih nauka, ali i drugih fakulteta

BEOGRAD (AA) – Deo opozicije ponovio je danas da neće učestvovati na predstojećim izborima ukoliko se ne steknu uslovi za slobodne i fer izbore, dok su iz vladajuće Srpske napredne stranke naveli da nemaju problem da se drže najboljih pravila o postupanja stranaka u izbornoj kampanji, ali i van nje.

Nakon sastanka vlasti, opozicije i civilnog sektora o izbornim uslovima održanog u Beogradu, predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović kazao je da je na sastanku zatvorenom za medije, opozicija ponovila svoje zahteve da se hitno smene svi članovi Regulatornog tela za elektronske medije, da se postigne konsenzus oko izbora novog sastava Republičke izborne komisije, kao i da se smene direktor i članovi odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

“Ispunjenje ovih zahteva je isključiva stvar političke volje Aleksandra Vučića. To bi nas dovelo do toga da bismo bili na pragu kakve-takve političke regularnosti, a neispunjenje bi bila odluka da se Srbija gurne u građanski sukob. Vreme nam curi i ima ga sve manje”, rekao je on.

On je kazao da neće da “zakucava termine oko odluke o bojkotu, ali da su u pitanju nedelje”.

Vladimir Orlić iz vladajuće Srpske napredne stranke kazao je da stranka nema nikakav problem da se drži svih najboljih i najmodernijih pravila o postupanju stranaka i u kampanji i van nje.

“Čuli su se poznati stavovi, kako naši koji govore jasno u prilog tome da mi apsolutno nikakav problem nemamo s tim da se držimo najboljih i najmodernijih stavova kada je reč o pravilnom postupanju i u redovnom radu stranaka i uoči, tokom i van kampanja”, kazao je.

On je naveo i da je opozicija na sastanku iznela iste zahteve kao i na protestima koji se mesecima održavaju u gradovima Srbije protiv vlasti.

Izvršni direktor Fondacija za otvoreno društvo Milan Antonijević, koji je govorio kao jedan od organizatora današnjeg sastanka, kazao je da su razgovori protekli u “veoma konstruktivnom tonu”.

Kako je precizirao, bilo je reči o predlozima za izmenu zakona koji se tiču finansiranja izborne kampanje, ali i o sprovođenju zakona.

On je najavio i da će novi okrugli sto o medijima biti organizovan u narednih desetak dana.

Na sastanku su predstavljene analize civilnog sektora, a u razgovorima je učestvovalo 16 stranaka, među kojima osim SNS i Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka, Liberalno-demokratska partija, Demokratska stranka Srbije i Narodna stranka, kao i profesori Fakulteta političkih nauka, ali i drugih fakulteta.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button